Retursystemet Bykop får danmarkspremiere på Islands Brygge

Marlene Kunov og Sarah Andersen ønsker, at mange vil prøve Bykop, der starter på Islands Brygge 11. februar 2021, blandt andet hos Egils Deli
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Vi elsker kaffe, og i disse Covid19-tider er vores sociale eskapader ofte koblet sammen med kaffe – afstandskaffe naturligvis. Nu får Islands Brygge som den første bydel i Danmark den nye Bykop, der er et retursystem, hvor du afleverer to-go kaffekoppen retur efter brug, så den kan blive genbrugt.

 

Tekst og foto Af Elin Tabitha Hansen

 

Vi mødes nede på hjørnet, hvor vi køber en lækker kaffe to-go, og derefter slentrer vi en tur langs havnen eller på Fælleden med den duftende kaffekop, mens vi får sniksnakket med hinanden eller blot nyder friheden uden for hjemmets fire vægge. Kaffe er hyggeligt, kaffe bruger vi til et fælles frirum, og det er godt. Men al den takeaway kaffe efterlader en masse engangskopper i de overfyldte skraldespande på Islands Brygge.

Ideen til at skabe retursystemet Bykop begyndte at spire for snart et år siden hos de unge iværksættere Marlene Kunov og Sarah Andersen, og den 11. februar i år sendes de første 1000 Bykopper i omløb på Island Brygge. Bydelen er udvalgt til den første tredages test, fordi der her er mange cafeer med takeaway, og der er mange mennesker på tur, hvilket har været årsag til overfyldte skraldespande med to-go kopper på toppen.

“På Islands Brygge kan vi se et flow, hvor mennesker køber en kop kaffe to-go, de nyder kaffen, de nyder Bryggen, og derefter går de hen og afleverer koppen retur hos en cafe eller i en Bykop-returboks, hvorefter koppen kan genbruges”, siger Sarah Andersen.

 

Fem kroner i pant

Lignende retursystemer kendes fra f.eks. Tivoli og Roskilde Festival, og du betaler fem kroner i pant på Bykoppen, som tilbagebetales hos de steder, der indgår i ordningen. Disse cafeer, kaffebarer og bagerier kan genkendes på et Bykop-klistermærke på døren, og der findes et online kort på Bykop.dk med en oversigt over de forskellige retursteder.

”Bykoppen er designet til at være genkendelig, lækker og cool, så man ikke får lyst til at smide den ud, men den skal heller ikke med hjem og stå på hylden. Bykoppen skal tilbage i retursystemet, for at den får lov til at leve”, siger Marlene Kunov, der har designet koppen.

De specialdesignede to-go kopper giver en bedre kaffeoplevelse end de konventionelle papkopper, og når koppen bliver returneret, sørger cafeen for at vaske den. Kopperne er produceret af en ren plasttype, som kan holde til op til 500 vask. Jo renere et plastmateriale er, jo større er genanvendelsespotentialet, og Bykopperne genanvendes til andre formål af den danske producent, når livet som Bykop er slut. Der er ikke fare for coronasmitte, da beskidte kopper ikke kommer i kontakt med rene kopper.

 

En del af et større fællesskab

Marlene og Sarah er rørende enige om, at deres største ønske for Bykop-konceptet er at skabe et fællesskab. Et fællesskab både mellem cafeer, kaffebarer samt bagerier og mellem forbrugere om at have denne genbrugskop. De ønsker med Bykop at gøre grøn omstilling let for alle og inspirere til at tænke mere grøn omstilling i dagligdagen. Kødbyen og Frederiksberg er de næste bydele, hvor Bykop udrulles, og målet er, at hele København skal være med i fællesskabet omkring retursystemet med Bykopperne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*