Sluseholmen-par: Spis din engangskop

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Par fra Sluseholmen er i gang med at lancere et bæredygtigt og velsmagende alternativ til engangskopper på det danske marked. Kopperne fra Wayris er nemlig spiselige, og snart håber parret på, at kopperne er tilgængelige på blandt andet caféer.

 

Tekst og foto af Mikkel Bækgaard

 

Forestil dig, at du er færdig med fx at drikke din kaffe og skal til at skille dig af med engangskruset. Hvad gør du? Smider du det i skraldespanden – og er der en skraldespand i nærheden? Eller smider du det bare på gaden eller i naturen?

Hvad med at tage en bid af koppen og spise den? Så er der jo ikke noget affald tilbage, du skal finde ud af, hvad der skal ske med.

Med kopperne fra Wayris er det scenarie slet ikke så skørt, som det umiddelbart kunne lyde.

“Wayris er et firma fra Moldova, der laver spiselige kopper og har fået stor succes, blandt andet på det amerikanske marked. Og nu har vi – min hustru og jeg – startet Wayris Danmark, hvor vi arbejder for at introducere de her kopper til det danske marked”, fortæller Alin Riza, der sammen med hustruen Olesea Gadirca står bag Wayris Danmark.

 

Kop af kiksedej

Parret stammer fra henholdsvis Rumænien og Moldova og bor sammen i en lejlighed på Sluseholmen, og det er herfra, at de lige nu arbejder for at få kopperne ud på markedet.

Og konceptet er egentlig ret simpelt: Kopperne bliver fremstillet i Moldova af en særlig kiksedej, der kan holde væske inde, og så kan man drikke af kopperne, der også tåler varme drikke som fx kaffe. Når koppen så er tom, kan man fylde den op et par gange, eller man kan spise den og få en lille ekstra oplevelse af den sprøde og let søde kiks – der tilmed fås i varianter beklædt med mørk eller hvid chokolade på indersiden.

“Vi synes det er et godt bæredygtigt alternativ til en traditionel engangskop, som bare bliver smidt ud. Og skulle man ende med at smide sådan en kop her i naturen i stedet for at spise den, så gør det faktisk ikke noget – så kan en fugl sådan set bare spise den, eller de bliver nedbrudt helt naturligt”, forklarer Olesea Gadirca.

 

Også til is og varm chokolade

Lige nu arbejder parret for at finde de første forhandlere af kopperne – det kunne både være caféer, eventfirmaer og måske endda et bedre supermarked som Irma. Men før danskerne for alvor kan sætte tænderne i kopperne, er der nogle administrative ting, parret skal have helt på plads, forklarer Alin Riza:

“Lige nu er vi i dialog med Skat omkring, hvordan sådanne kopper her skal placeres rent afgiftsmæssigt. Skal der f.eks. chokoladeafgift på de kopper, som har chokolade i sig? Det kommer til at have betydning for prisen”.

Samtidig arbejder de på at få de sidste detaljer på emballagen og labels på plads. Men så er de også klar til at tage de kaffetørstige danskere med storm – og også gerne deres børn:

“Man kan jo også servere varm chokolade til børnefødselsdagen heri. Det er vi sikre på, at børnene vil finde rigtigt sjovt – at de kan spise koppen bagefter. Eller man kan servere is eller andre desserter heri. Der er mange muligheder”, siger Olesea Gadirca.

Og så håber parret også på, at de kan få lavet kopperne i større udgaver.

“De kopper, vi har nu, passer til fx italienske kaffestørrelser. Men danskerne kan godt lide store kopper kaffe – kopper, som kan varme fingrene om vinteren. Så det håber vi også på at kunne lancere”, smiler Alin Riza.

 

Boks: Wayris Danmark

Wayris Danmark importerer engangskopper lavet af kiksedej, lige til at spise. Bag firmaet står Sluseholmen-parret Alin Riza og Olesea Gadirca. www.wayris.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*