Snart bobler alkymistens gryder igen på Refshaleøen

Alchemist. Foto: Søren Gammelmark
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

For Restaurant Alchemist har de sidste par år været en rutsjebanetur af de større. Først åbnede restauranten efter forsinkelse og budgetoverskridelser til stor ros og hele to Michelinstjerner. Så kom corona og nedlukning. Og nu glæder man sig til atter at slå de massive porte op til en restaurantoplevelse af en helt anden verden.

 

Tekst: Mikkel Bækgaard, fotos: PR

 

I en gammel betonhal på Refshaleøen – bag massive bronzedøre – gemmer Danmarks uden sammenligning mest særprægede restaurantoplevelse sig. Her ligger Restaurant Alchemist, hvor den 29-årige mesterkok Rasmus Munk inviterer indenfor til et unikt show, hvor eksperimenterende topgastronomi, multimedieinstallationer og kunst går hånd i hånd.

Her mødes 50 serveringer af ypperlig velsmag og råvarer af absolut højeste kvalitet med særligt indrettede rum, lys– og lydeffekter og en kæmpestor såkaldt dome, hvor maden bliver serveret under nordlys, tordenvejr og i rasende fart gennem en skov.

Oplevelsen er så særpræget og forrygende, at Michelinguiden sidste forår sendte hele to af de eftertragtede stjerner efter restauranten, efter at den kun havde været åben i under et år.

Dermed var succesen total for restauranten, der dog ganske kort efter måtte lukke ned pga. coronarestriktioner – og siden kunne åbne igen i sommer, hvorefter restauranten atter engang måtte lukke ned fra december og frem til nu.

“Det har været en rutsjebanetur af en anden verden. Først var vi meget forsinkede i vores åbning, som trak ud og blevet meget dyrere end først antaget. Så kom vi i gang, hvor det bare kørte derudaf, og vi havde 30.000 mennesker på venteliste, efter at vi fik de to stjerner. Og så pludselig skulle vi holde lukket, og spillereglerne kan nu ændre sig fra dag til dag. Det er hårdt”, siger Rasmus Munk.

 

Samarbejder med kræftlæger og rumturisme

Men selvom Alchemist lige nu er lukket – og regner med at kunne åbne sammen med resten af restaurantscenen d. 6. maj – sidder hverken Rasmus Munk eller hans personale stille.

Rasmus Munk selv har blandt andet været involveret i et projekt, der laver mad til hjemløse, og på selve restauranten er der fuld gang i det innovative arbejde med at gøre oplevelsen endnu bedre, når det hele genåbner.

“Vores testkøkken er i fuld gang med at udvikle nye, spændende retter. Vores fem multimediafolk er i gang med at skabe nye visuelle oplevelser. Og vores forskningsafdeling er i gang med at skabe helt ny viden – viden som både kan komme gæsterne på Alchemist og mange andre til gavn”, siger Rasmus Munk.

Alchemist er nemlig mere end blot en restaurant. Forskningsafdelingen samarbejder blandt andet med børnekræftafdelingen på Riget om at skabe mad, som patienterne får lyst til at spise mere af. Og en anden samarbejdspartner er amerikanske MIT og virksomheden SpaceX, hvor Rasmus Munks folk arbejder på at udvikle mad til rumturisme.

“Og så er vi i gang med at udvikle en ret med selvlysende alger. Her kan man selvfølgelig spørge, om det egentlig giver mening at bruge så mange ressourcer på det – men det tror vi på, fordi det er viden, som både vi og mange andre kan bruge i fremtiden også”, konstaterer Rasmus Munk.

 

Mister en million om måneden

Selvom der er fuld gang i arbejdet på Alchemist, er det dog ingen hemmelighed, at det også er hårdt lige nu.

“Vi sætter ca. en million kroner til om måneden, fordi vi har valgt at beholde vores personale og ikke sætte dem ned i løn. Og det kan kun lade sig gøre, fordi vi har en investor i ryggen – den tidligere Saxo Bank-medejer Lars Seier Christensen, der virkelig brænder for og tror på gastronomien. Så det er virkelig et stort privilegium for os, for der er mange restauranter, der er endnu hårdere ramt”.

Samtidig gør det helt særlige koncept på Alchemist, at de ikke bare kan sadle om og fx udvide antallet af pladser i restauranten.

“Vi ser jo ud i en virkelighed, hvor vi ikke bare kan holde åbent syv dage om ugen eller åbne et stort selskabslokale. Vi kan heller ikke bare ændre oplevelsen, så vi lukker hundrede mennesker ind og sætter oplevelsen ned til to timer. Så er det ikke længere Alchemist”, forklarer Rasmus Munk.

 

Handler i sidste ende om maden

Selvom tiderne er hårde, holder Rasmus Munk og hans personale dog modet oppe. De har fuld gang i kreativiteten og glæder sig til atter at kunne slå de enorme bronzedøre op.

“Man kan virkelig forvente mange nye retter og nye oplevelser. Har man ikke været her siden efteråret, så er der masser af nyt at opleve med nye installationer, ny musik, nye kunstnere. Samtidig har vi virkelig nørdet meget inden for den visuelle side, hvor vi giver den meget mere gas end i starten”.

Således kommer man på flyveture og oplever lydlandskaber udviklet af Alchemists helt egen lydingeniør.

“I begyndelsen var vi lidt påpasselige med, at alle indtrykkene ikke skulle overdøve selve maden. Men det er ikke den oplevelse, folk har haft her. Så nu skruer vi ekstra op for det hele for virkelig at give gæsterne en helhedsoplevelse, som vi nok godt kan kalde en form for kunst”, siger kokken, der i dag lige så meget er kunstner og konceptudvikler, som han er madhåndværker.

Men selvom der er oplevelser til alle sanser hos Alchemist, så er det stadig i sidste ende maden, det handler om, slår Rasmus Munk fast.

“Det er virkelig en balancegang. Men det er aldrig show for showets egen skyld og aldrig bare gimmicks. Førsteprioriteten er stadig at lave fantastisk mad og servere gode vine til. Men vi vil gerne finde ud af, hvor vi kan trække gastronomien hen – at det ikke ‘bare’ er et håndværk, men at det handler om langt mere end det”.

 

Alchemist

Gourmetrestaurant på Refshaleøen, der kombinerer ca. 50 serveringer med lys, lyd og hundredvis af indtryk til en totaloplevelse. I 2020 fik Alchemist tildelt to stjerner i Michelinguiden, ligesom restauranten er blevet kåret til årets restaurant i blandt andet Den Danske Spiseguide og White Guide. www.alchemist.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*