Storbyskovens velsmagende banegård lige bag Fisketorvet

Carl Johan Paulsen og hans kollega Ida Marie Banke er bag Banegaarden. Foto: MIkkel Bækgaard / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Mellem Vesterbro og Sydhavnen er ni gamle lader af træ snart klar til at blive Københavns nye udflugtsmål, når der skal velsmag, bæredygtighed og god mad på bordet. Her ligger nemlig Banegaarden, der – så snart corona tillader det – skal friste med madboder, restaurant, bageri og masser af smags- og kulturoplevelser.

 

Tekst: Mikkel Bækgaard – Foto: Mikkel Bækgaard og PR

 

Endnu sker her ikke så meget, men det er kun en stakket frist. For snart kommer her til at strømme til med sultne og nysgerrige mennesker, der vil have en udflugt fyldt med god mad, duften af grill og masser af velsmagende fristelser.

Vi er nemlig på Banegaarden, det nye grønne gastronomiske åndehul mellem Vesterbro og Sydhavnen. Her på DSB’s gamle baneterræn omgivet af træer, brombærkrat og vildnis ligger ni gamle trælader, der er i gang med at blive renoveret og gjort klar til, at en bred vifte af fødevarevirksomheder og kulturaktører kan rykke ind og slå dørene op til fristelser i mange forskellige udgaver.

“Hvis coronasituationen tillader det, så regner vi med at kunne åbne for alvor herude d. 15. april. Så er vi klar med blandt andet street food-boder, et bageri, forskellige madbutikker og en restaurant. Og så er vi sikre på, at folk vil strømme til”, fortæller Carl Johan Paulsen, da vi mødes med ham og hans kollega Ida Marie Banke en grålig marts formiddag på den flisbeklædte markedsplads mellem laderne.

 

Liv i de gamle trælader

Carl Johan Paulsen er direktør for firmaet Table, der fra 1. februar i år har fået ansvaret for at drive og udvikle Banegaarden. Her er visionen, at de gamle trælader, der har stået mere eller mindre tomme hen i snart 70 år skal renoveres og omdannes til et mekka for bæredygtige gastronomiske og kulturelle oplevelser.

“Vi skaber liv i de gamle trælader, der blev bygget i 1909 og indtil 1950’erne fungerede som opbevaring af træ til DSB og jernbanen. Men siden har de været forladt og har fået lov til at forfalde – indtil nu”, siger Carl Johan Paulsen.

Dermed bliver området snart fyldt med duft af mad, grill og bål, samtidig med at folk spiser, hygger sig og nyder et afbræk fra hverdagen ved bordene på markedspladsen mellem længerne – en plads dækket med træflis og udsmykket med blandt andet potter med grønkålsstokke og skilte, der viser vej til fristelserne.

 

Madoplevelser og kulturhus

Et af skiltene viser vej til ‘Jordens bedste købmand’, som er Aarstidernes gårdbutik, der blandt andet sælger friske grøntsager og en god mængde kolonialvarer. Og den butik er der faktisk liv i nu, for allerede siden i sommer har Aarstiderne været at finde her på Banegaarden – dels med gårdbutikken, og dels med en café, der tilbyder kaffe, croissanter og andet bagværk.

Og snart får caféen og gårdbutikken følgeskab af mange flere forretninger og aktiviteter – blandt andet ‘Børnenes pizzaværksted’, som et andet skilt viser vej til, samt en regulær restaurant.

“Banegaarden skal være et samlingspunkt for madoplevelser, bæredygtighed og kultur. Her kan folk tage ud for fx at spise, købe råvarer med hjem eller opleve spændende kulturevents og foredrag. Vi har en scene herude, og vi arbejder også på at åbne et kulturhus, som man kan booke – hvis man fx vil holde en personalefest eller holde et foredrag eller en workshop”, fortæller Ida Marie Banke, der er kommercielt ansvarlig i Table – og som vi mødes med sammen med Carl Johan Paulsen.

Både Carl Johan og Ida Marie har en fortid hos Meyers, hvorfra de har stor erfaring med at udvikle gastronomiske koncepter. Og i et tæt samarbejde med de 4  stiftere af Banegaarden,  med DSB som udlejer og  med afgørende økonomisk støtte fra Realdania  kommer her til at være fokus på både god mad og bæredygtighed – både i forhold til maden, men også i forhold til håndværk og byggematerialer i renoveringen af de bevaringsværdige lader.

 

Planteskole og bæredygtig frokostordning

Virksomhederne, som i den kommende tid rykker ind på Banegaarden – når håndværkerne er færdige med renoveringen – bliver en blandet skare. Her åbner fx et bageri og en række street food-boder, ligesom der kommer til at ligge en restaurant med mere ambitiøs mad på højt niveau, der dog stadig skal være til at betale. Og på sigt skal der også åbne en planteskole.

“Planteskolen kommer dog ikke til i første omgang. Bygningen, den skal ligge i, er meget medtaget, og det kommer til at tage længere tid at få den renoveret”, siger Carl Johan Paulsen.

Samtidig kommer der også til at ligge madvirksomheder, der ikke er direkte rettet mod de gæster, der kigger forbi. Det gælder blandt andet Noon, som Johan Paulsen og Ida Marie Banke også er involveret i.

“Noon er en bæredygtig frokostordning, som skal levere mad ud til virksomheder. Vi har indgået samarbejde med en række topkokke, der skal hjælpe os og være med til at udvikle konceptet – blandt andet Karlos Ponte, der også har stået bag de roste restauranter Taller og PMY”, forklarer Carl Johan Paulsen videre.

 

En følelse af at være i naturen

En særlig ting ved Banegaarden er, at man her, selvom man er ganske tæt på byen, får en fornemmelse af at komme ud i naturen. Beliggenheden på baneterrænet for enden af Otto Busses Vej føles nemlig både afsides og alligevel tæt på det hele. Og fordi området har ligget forladt så længe, er der vokset en hel lille skov op rundt om de gamle lader, hvilket giver en helt anden følelse af natur sammenlignet med lignende gastronomiske udflugtsmål som fx Refshaleøen.

Og naturen kommer også til at spille med i oplevelsen, slår Ida Marie Banke fast:

“Vi har hønsegårde og bistader herude, ligesom vi også har haft skoleelever fra de omkringliggende skoler herude for at lære om bæredygtighed og biodiversitet”.

 

Banegaarden
Banegaarden åbner for alvor ca. 15. april og bliver et mekka for madoplevelser i ni gamle trælader på baneterrænet mellem Sydhavnen og Vesterbro. Fire partnere har i et tæt samarbejde med DSB og Realdania igangsat restaurering af træbygningerne med fokus på økologi, bygningsbevaring og bæredygtighed. Den nystiftede virksomhed Table skal drive alle Banegaardens aktiviteter og forretning på daglig basis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*