Ventelister presser igen nybagte forældre – også på Teglholmen og Sluseholmen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Ventelisterne til børnepasning i København er et tilbagevendende problem. I øjeblikket er der 900 børn, som allerede har ventet for længe på at få en plads. Det viser et notat, som Københavns Kommune udarbejdede tidligere på året.

For de 900 børn er fristen overskredet med 86 dage, altså cirka tre måneder. Værst ser det ud på Nørrebro, hvor flest børn står på venteliste. Men så følger Vesterbro som nummer 2 og Valby som nummer 4, og det rammer netop på både Teglholmen og Sluseholmen, som opskrivningsmæssigt hører til de områder. Lokalavisen Havnefronten har i lokale Facebook-grupper efterlyst familier, der er kommet i klemme eller frygter at komme i klemme. De var ikke svære at finde.

 

Har vi en plads?

En af dem, som risikerer at komme i klemme, er familien Toxman, der er tilflyttere til området. De har bedt om pasningsplads til deres dreng fra den 1. maj, og selvom de er villige til at tage imod en institutionsplads op til fire kilometer fra hjemmet – som er grænsen for, hvornår Kommunen garanterer en plads – ja, så er den garanterede plads der pt. ikke.

”Vi skal tage stilling til, om vi vil flytte vores lille søn til garantilisten i slut marts, og vi overvejer stadig, om det er det værd, da det vil besværliggøre vores hverdag helt vildt. hvis vi fx skal til Amager”, fortæller Camilla Bøgelund Toxman.

Af Kommunens egen statistik fremgår, at der allerede står 70 børn på garantiventelisten, som ikke har fået plads inden for garantien. Den gode nyhed er dog, at ventetiden i teorien pt. er nede på 14 dage.

 

Frygter for jobsituationen

For Dorthe Nielsen tegner udsigterne sig lidt dystre. Hun bor på Sluseholmen med sin søn på godt 8 måneder, som skal i institution om to måneder.

”Min behovsdato er 19. april, og jeg er netop skrevet op til garantiplads, da jeg er nr. 60 på venteliste til den vuggestue, som ligger 100 meter fra mig. Vuggestuen har plads til ca. 60 børn. Jeg er solomor med et fuldtidsarbejde, så det bliver et problem for mig at få enderne til at hænge sammen, hvis den garantiplads, jeg får tilbudt, ligger 4 km i fugleflugt den forkerte vej i forhold til mit arbejde. Jeg har ingen bedsteforældre eller svigerforældre til at hente engang imellem. Jeg er helt alene om alt. Derfor handler det, for mig om at finde de ekstra minutter i døgnet, jeg kan, og det bliver ikke let, når der ikke er plads i den vuggestue, som ligger tættest på mit hjem”, fortæller Dorthe Nielsen.

 

Ventede i fem måneder

For Sisse Dall har problemerne været meget nærværende. Der var nemlig fem måneders ventetid.

”Vi har fået plads, men måtte vente i cirka fem måneder efter behovsdato, før vi fik en plads. Vi måtte køre vores datter ind tre forskellige steder, da vores børnepassere flyttede. Vi endte med at køre til Allerød for pasning hos den første børnepasser, så hun ikke skulle køres ind 4 nye steder. Pladsanvisningen var ret ligeglad med den påvirkning, det kunne have på evt. tilknytning”, fortæller Sisse Dall, som ikke er imponeret over Kommunens tilbud.

 

Ventet siden oktober

For Claudia Hald Kimø er det heller ikke gået stærkt. Hendes datter har fået en garantiplads i den anden ende af byen – på Østerbro.

”Det er lidt af et logistisk helvede for os. Vi har søgt på Lyngholmen ovre ved Engholmene, da den er ny, og vi havde en forhåbning om, at vi derfor hurtigere kom til. De andre institutioner her på Sluseholmen og Teglholmen, havde vi hørt rygter om, var umulige at få plads på. Så vi står stadig på ventelisten til Lyngholmen som nr. 24, og vi var nr. 29 tilbage i sommer”, fortæller Claudia til Havnefronten.

Og de er ikke alene. Enkeleda Kërtalli fortæller, hun har ventet siden 5. oktober 2020, mens Dalila Jaguaris beretter, at hun gennem to år slet ikke lykkedes med at få en plads.

Ønsker man ikke, at Kommunen kan anvise en hvilken som helst plads – hvor der pt. er 14 dages ventetid – så ser pasningsmulighederne ringere ud. Uanset om man bor på Havneholmen, Enghave Brygge, Teglholmen eller Sluseholmen, så er ventetiden i øjeblikket mellem 93 og 97 dage, altså lidt over gennemsnittet for Kommunen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*