Amager Fælleds Venner håber stadig på at kunne stoppe igangværende byggeri

Fra starten har Amager Fælleds Venner været imod byggerierne på fælleden. Indtil videre med ringe succes. Foto: Havnefrontens arkiv.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Jesper Schou Hansen

 

Selvom byggeriet på Amager Fælled er i fuld gang, så mener man hos Amager Fælleds Venner stadig, at det er muligt at stoppe byggeriet. Det fremgår af en nyhedsmail, som foreningen har udsendt til dets medlemmer.

Ifølge foreningen så er det en række retssager, som skal sikre forening en sejr – også selvom de hidtidige afgørelser ikke har givet meget at have optimismen i. Mest af alt er det lykkedes foreningen at forsinke enkelte af byggeriets faser – uden at byggeriet af den grund er opgivet.

Senest har Miljø- og Fødevareklagenævnet givet Amager Fælleds venner ret i, at Fredningsnævnets afgørelse omkring anlæggelsen af en cykelsti over fælleden ikke var grundig nok. Derfor skal Fredningsnævnet behandle sagen igen. At det skulle føre til en anden afgørelse i Fredningsnævnet, siger afgørelsen således intet om, ligesom selve cykelstien intet betyder for byggeriet på Fælleden.

 

Sagsanlæg til højre og venstre

Det er nu ikke, fordi Miljø- og Fødevareklagenævnet ellers er i kridthuset hos Amager Fælleds Venner. Foreningen har nemlig i sagen om selve byggeriet på Fælleden gået rettens vej mod netop både Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet. Det begrunder foreningen med, at de mener, at deres afgørelse i december 2021, der siger god for byggeplanerne på Amager Fælled, ikke overholder reglerne for miljøvurderinger og lokalplaner.

Ifølge foreningens advokater er afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet i strid med EU-retten, fordi reglerne i blandt andet VVM-direktivet ikke – ifølge foreningens advokater – er overholdt.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har ellers fastslået, at den omfattende mængde af nye undersøgelser og oplysninger, som bygherren Fælledby har sendt ind, godtgør, at byggeriet er i overensstemmelse med reglerne. Noget Amager Fælleds Venner altså er uenige i.

Hos Amager Fælleds Venner ved man godt, at en retssag kan tage flere år og derfor vil man have retten til at give sagen ”opsættende virkning”, så byggeriet stoppes, indtil retten har talt.

Det er den 13. og 24. oktober, at Københavns Byret behandler kravet om opsættende virkning – og så falder afgørelsen omkring november. Hvornår selve retssagen mod de to nævn så skal starte, vides ikke.

 

Og endnu en sag

I forbindelse med en af Amager Fælleds Venners mange sager blev foreningen af byretten pålagt at indbetale to millioner kroner, hvis der skulle være et midlertidigt stop i byggeriet, mens sagen blev behandlet i de to ankenævn. Det var en garanti for bygherrens udgifter – og det gjorde Amager Fælleds Venner.

Det har imidlertid ikke stoppet byggeriet, for siden har de to ankenævn afgjort, at der kan bygges – altså den sag, som foreningen, som nævnt i forrige afsnit, vil gå rettens vej for at ændre.

Men eftersom byrettens forbud mod at bygge, mens nævnene tyggede på sagerne, var en ”foreløbig afgørelse”, så skal der ifølge loven efterfølgende køre en sag ved byretten. Her skal retten træffe den ”endelige afgørelse” om, hvorvidt Amager Fælleds Venner var berettiget til at få nedlagt forbud mod byggeforberedelserne. Det kan forekomme lettere overflødigt, for uanset om foreningen vinder eller taber sagen, så har det ingen indflydelse på byggeriet. Men sådan er juraen nu engang. Den afgørelse kommer engang i efteråret. Men uanset hvad får Amager Fælleds Venner de indbetalte to millioner kroner retur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*