Christianshavnerdreng præsenterer verdens mest bæredygtige juletræ

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Det sprælske og virkelystne Christianshavn går i blodet. Det er Kasper Oplev (tidl. Eplov), fra det farverige miljø omkring kasernen i Wildersgade og Christiania et godt eksempel på. Og beviset er hans seneste påhit – verdens mest bæredygtige juletræ fremstillet i bambus!
”Det er bestemt ikke noget, vi regner med at blive rige af. Og det er heller ikke meningen. Men forhåbentlig vil vores samvittighed, over at have gjort bare en lillebitte smule, få det lidt bedre”.
Ordene kommer fra Kasper Oplev (tidl. Eplov), der kom til verden på Christianshavn i 1971, og efter mange omveje endte som praktiserende læge – og engageret klimaforkæmper.

Af samme grund har han siden 2019 arbejdet på at realisere en ide om et juletræ, der er fremstillet i bambus, og som kan bruges år efter år. Et juletræ, der er langt mere klimavenligt og alsidigt end det traditionelle brug-og-smid-væk-træ – for ikke at tale om dets fætre og kusiner i fossilt-baseret plastik:
-BambooXmas, som vi kalder det, er vokset ud af en helt grundlæggende bekymring for de enorme mængder CO2, vi udleder. Og juletiden er et af de tidspunkter, hvor vi forbruger og udleder allermest. Dermed opstod tanken om et CO2-negativt alternativ til det traditionelle juletræ – altså et alternativ, der optager mere CO2, end det koster at producere og transportere det, siger Kasper Oplev.

.

Den store forskel

Idemanden fortæller, at hans juletræ er fremstillet af den meget stive bambustype – Dendrocalamus Strictus – og at det er familievirksomheden Bamboo Master i Vietnam, der står for produktionen.
Det sidste har givet Kasper Oplev lidt hovedbrud, og han indrømmer gerne, at han hellere havde set, at bambussen var produceret på Christianshavn eller i det mindste lidt tættere på:
”Men, det er det muliges kunst at fremstille noget, som både er bæredygtigt og holdbart, og som folk har råd til at købe. Derfor var Dendrocalamus Strictus det bedste kompromis – et kompromis, der faktisk gør BambooXmas til verdens mest klimavenlige juletræ”, siger han og henviser til, at Dendrocalamus Strictus er høstmodent efter bare tre år, hvorimod et traditionelt juletræ er ti år om at nå den rette størrelse.
Dertil kommer, at bambusroden – i modsætning til en nåletræsrod – skyder igen:
”Og så slipper vi for al den CO2, der udledes, når der hvert år sælges 1,5 mio. nåletræer alene på det danske hjemmemarked. Husk på, at træerne både skal fældes og transporteres ud til salgsstederne, hvorefter vi starter vores biler kører ud og henter dem”, lyder det.

.

Donerer til regnskoven

Men både transport og en række andre bivirkninger kan stort set elimineres med BambooXmas, der er designet til at holde i 20 år:
”Så er det rigtigt, at træerne transporteres fra Vietnam. Men det er kun én gang, og de er pakket i samlesæt, så de næsten ingenting fylder. Dertil kommer, at traditionelle juletræer – i modsætning til vores – er proppet med pesticider og kunstgødning, der ud over at være skidt for vores grundvand, også er CO2-tungt at fremstille. Samlet set gør det bambustræet til en langt mere klimavenlig løsning”, siger Kasper Oplev og tilføjer, at BambooXmas desuden vil gavne både dyrelivet og verdens skove:
”Visionen er jo også at give mere plads til det vilde dyreliv. Og det vil det få, hvis vi lader træerne stå fremfor at fælde millionvis af dem for en enkelt aftens skyld. Dertil kommer, at vi donerer 20 kr. til organisationen Verdens Skove, hver gang vi sælger et juletræ. For det beløb kan man faktisk frede hele 47 m2 regnskov”, siger han.

.

Generationernes træ

Da den grundlæggende ide til BambooXmas var på plads i 2021, fik Kasper Oplev hjælp af design-duoen Steen- og Sebastian Kyster. Og med Steen Kysters fortid som LEGO-designer, stod det klart, at designet skulle følge nordisk tradition for enkelhed, og desuden åbne op for alsidighed og kreativitet:
”Der er 24 grene, som refererer til juledagene, og ligesom med LEGO kan de placeres på forskellige måder og skabe kreative resultater”, siger Kasper Oplev og tilføjer, at designet også muliggør helårsbrug:
”Tanken er faktisk, at man også kan bruge det som en slags stamtræ, hvor man skriver familiemedlemmernes navne på de enkelte grene – en slags generationernes træ. Eller man kan skåne sin dørkarm, og i stedet ridse børnenes højde ind i stammen, siger han og peger på stumtjener og lampestander som yderligere alternativer. Men det allervigtigste er, at vores træ kraftigt bidrager til at reducerer mængden af udledt CO2. Det er i hvert fald det mest afgørende for mig”, siger Kasper Oplev.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*