Færøsk børnebog om demens modtager Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2022

De nominerede sammen med Steinun Arnardóttir formand for Vestnordisk Råd (i midten) på Nordatlantens Brygge. Foto: NB
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Den færøske børnebog “Bedste og mig og bedste” har netop modtaget Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2022. Bogen udkommer på dansk på Boldens forlag netop i disse dage. Prisen blev uddelt i litteratursalonen NordOrd på Nordatlantens Brygge i København.

“Bedste og mig og Bedste” (Abbi og eg og abbi), er skrevet af Dánial Hoydal og illustreret af Annika Øyrabø. I bogen om drengen og bedstefaren, som får demens, beskriver Dánial Hoydal på en underspillet og værdig måde et vedkommende emne i børnehøjde.

Hvordan opleves det fra børneperspektiv, når bedstefar der vidste og kunne alt pludselig kalder anden for en høne og lægger fjernbetjeningen i fryseren?

Bogens fine greb er det lille skift, hvor barnet får en ny plads i relationen til Bedstefar, at rollen som hjælper kan skifte, men kærligheden og samværet bestå. Bogen er skrevet i et let og nær stil, som gør den let at spejle sig i for de mange familier, der på forskellig måde er berørt af den sygdom, som også kaldes de pårørendes sygdom.

.

Rammer mange

Den vestnordiske bedømmelseskomités motivation til prisen lød som følger: “Med et klart sprog bliver en alvorlig situation drøftet og indholdet afdramatiseret ved brug af ordspil. Teksten er poetisk og flyder nemt. Yngre og ældre læsere kan mødes i illustrationerne, som komplimenterer teksten godt. Selvom miljøet er lokalt og særpræget, er historien og følelserne genkendelige, uanset hvor i verden læseren er. Vi har valgt en god samtalebog, som tydeliggør vanskelighederne og udfordringerne i en enestående situation på en ærlig og varm måde.”

Tre bøger var nomineret til Vestnordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2022. Fra Færøerne “Bedste og mig og Bedste”, fra Grønland var “Dyrenes stormøde om forureningen af vores jordklode” af Kent Kielsen nomineret og fra Island “Forbudt at ødelægge” af Gunnar Helgason.

Vestnordisk Råd uddeler hvert andet år rådets Børne- og ungdomslitteraturpris med henblik på at styrke vestnordisk børne- og ungdomslitteratur. Rådet udpeger en fagjury med medlemmer fra Grønland, Island og Færøerne. Prismodtageren tildeles DKK 60.000.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*