Fra Sluseholmen koordineres hjælp til Ukraine

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto: Jesper Schou Hansen

 

Organisationen Bevar Ukraine er en af de mange, der samler ind til Ukraine, men denne organisation har et ekstra lokalt pift. Foreningens formand Andrii Kuzmyn bor nemlig på Sluseholmen. Ham har vi mødt til en hurtig kop kaffe, for Andrii skal videre til demonstration foran den russiske ambassade. Andrii kaster sig hurtigt ud i at forklare om arbejdet.

”Bevar Ukraine sender så meget fra Danmark langt ind i Ukraine, fordi danskerne er så gavmilde, og fordi vi har et godt netværk dybt inde i landet”, forklare Andrii.

For ham har det været meget bevægende at opleve den kæmpe hjælp, som danskerne er stillet op med.

”Selvom jeg har boet i Danmark i 10 år, har jeg måske kun 2-3 danske venner. Og det er sjældent, at man blive inviteret hjem. Nu oplever jeg danskere invitere vildt fremmede ukrainere til at komme og bo i deres hjem. Det er helt vildt at opleve, og jeg ved, at alle ukrainere er dybt taknemmelige”, siger Andrii Kuzmyn.

 

Indsamlinger foran supermarkeder

I øjeblikket arrangerer organisationen indsamlinger foran supermarkedet, hvor de har lister klar med, hvad der er brug for i Ukraine, og som kan købes i de pågældende supermarkeder.

”Så kan folk købe det i supermarkedet og donere det med det samme. Samme uge har vi uddelt det i Ukraine til dem, som virkelig har brug for det. Også i det østlige Ukraine, hvor russerne holder området besat”, fortæller Andrii.

Konceptet er simpelt. Bevar Ukraine kører tingene så langt frem som muligt. F.eks. til Zaporizhia, der ikke ligger langt fra de besatte områder.

”Her henter lokale det og får det med ind bag de russiske linjer til alle de mange mennesker, som har brug for det inde i Donbas”, siger Andrii. Det er områder, der traditionelt er russisktalende og langt mere pro-russisk end det vestlige Ukraine. Men stemningen er totalt skiftet under krigen, fortæller Andrii.

 

Vender sig imod Rusland

”Nu oplever de russiske tropper, der plyndrer, dræber og voldtager – i russisk talende områder. Nødhjælpen kommer omvendt fra de frie ukrainske områder. Der er ingen sympati for Rusland længere, selvom Rusland er deres historiske og sproglige baggrund. De oplever jo med deres egne øjne, at den russiske påstand om, at Rusland kæmper for russere i Ukraine, er forkert. Så beboerne i Donbas vender sig i stort omfang mod russerne. De ønsker dem ikke dér”, siger Andrii og bekræfter den historie, som også andre ukrainere tidligere har fortalt i Havnefronten.

”Havde de invaderet Ukraine for otte år siden, så havde vi tabt med det samme. Vi var helt uforberedte. Det var et chok. Men vi har forberedt os godt på både krig og nødhjælp, så vi er effektive. Vi har også fået meget mere fokus på, hvad der her og nu er brug for. I starten indsamlede vi alt fra bamser til brugt tandlægeudstyr. Men når der er så voldsom krig, som der er lige nu, så er der brug for noget helt andet”, understreger Andrii.

Selvom hjælpen er blevet mere strømlinet, så er der fortsat plads til at tage imod anderledes donationer.

”Vi fik tilbudt en brandbil. Han var på vej til Ukraine i brandbilen, da han ringede. Vi fandt omgående en modtager. Faktisk har vi fået tilbudt endnu en – fra Færøerne. Og der er en container på vej fra Grønland med alt muligt”, fortæller Andrii, som runder af med historien om den bedstemor, der ringede til Bevar Ukraine og gerne ville donere sin pension.

”Jeg tror ikke, hun som sådan havde vildt mange penge, men det var for hende for meget, hvad der skete af russiske overgreb”, siger Andrii.

Ifølge ham slutter krigen ikke foreløbig, og der vil være brug for hjælpen længe endnu.

”Mange har også mistet deres job i krigen, så de har ingen indkomst til at betale deres udgifter med”, konstatere Andrii som afslutning, inden har tager ind til demonstrationen foran Ruslands ambassade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*