Kork-blokke versus glas-Blox Natur versus teknik

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tekst og foto: Jette Ingerslev

 

Tusindvis af cyklister og forgængere passerer dagligt Lille Langebro, der på fineste vis forbinder Rådhuspladsen og Christianshavn via den renoverede Vester Voldgade – en smuk og levende boulevard. Helt på linje med visionerne fra tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (Soc.) og tidligere Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (Rad.). De ønskede et fredeliggjort område med adgang til havnen – og fik det.

Lille Langebro passer smukt ind med havnen, skibene, de mangeartede byggerier og Christianshavns Vold.

Netop som man forlader Lille Langebro ud mod Islands Brygge, ligger der en bunke uregelmæssigt stablede korkstykker direkte på brostenene. Umiddelbart tænker man: Mon der er noget, der skal repareres eller bygges op?

Men – ud mod Islands Brygge finder man imidlertid et lille, forklarende skilt med informationer: Blox Alive by Street Earth – Emma Maya Buchanan og Katarina Kierulf.

 

Baggrunden for skulpturen

Covid-pandemien har givet anledning til nytænkning på mange områder – også hos kunstnerne i arkitekturgruppen Street Earth Copenhagen, der syntes, at der skulle skabes flere udendørs kunstværker – vel at mærke i biobaserede materialer, som ikke holder evigt, men skal passes og plejes. Værkerne bør vække opmærksomhed hos de mange forbipasserende og give dem nye impulser. Kulturen skal blomstre og blive en væsentlig del af byen og det voksende udeliv.

Baggrunden for skulpturen Blox Alive var kunstnernes ønske om, at naturmaterialer/ korkklodser skulle stå som modstykke til Realdanias store nybyggede Blox, der arkitektonisk minder om store glascontainere, stablet op på Christians Brygge. Blox er placeret foran den smukke, gule Fæstningens Materialgaard fra 1740 og ved siden af Frederiksholms Kanal og Kongens Bryghus fra 1618.

 

Skulpturen

Skulpturen er placeret over for Blox tæt på havnen og Lille Langebro – over for Kalvebod Bastion og Christianshavns Vold samt de tidligere ”Sukkerfabrikkerne”. Som modspil til Blox med ”nymodens” materialer, har kunstnerne udsøgt sig biobaserede materialer i form af kork, træ og lim for at gøre værket levende, dynamisk og folkeligt, men også vække til eftertanke om livets forgængelighed.

Skulpturen på 170 x 155 x 65 cm er bygget op af firkantede korkblokke, der varierer i tykkelse fra 10 -25 cm og i længde/ bredde fra 30 – 150 cm. Der ligger store og små stykker imellem hinanden. På langs inde i midten er der skabt et stort hulrum, der modsvarer den firsporede gade Christians Brygge, der er ført igennem Blox. På tværs i skulpturen er der dannet mindre hulrum, svarende til indgangene i Blox. Korstykkerne for oven efterligner de markante penthouselejligheder med kæmpestore terrasser.

Korkstykkerne er gradvist blevet påvirket af vind og vejr, så de i farvemæssigt falder i med brostenene. Materialet er flere steder ved at være læderet. Skulpturens mål er at vise skønheden, når noget patineres og falmer som del af tidens tand. En filosofi som er modsat den ”udødelige” Blox-bygning.

Skulpturen er sat op som en kontrast til det iøjnefaldende Blox, men er næsten så selvudslettende, at den er i risiko for at blive overset. Men det i sig selv kan understrege budskabet.

Blox Alive kan bruges og opleves af alle. Parolen er, at skulpturen må røres og benyttes. Funktionen og værdien bliver helt op til den enkeltes fortolkning.

 

Kunstnerne

De to unge kunstnere, Katarina Kierulf og Emma Maya Buchanan, er begge uddannet på The Royal Academy og Fine Arts, School of Architecture i København. De traf hinanden på Bådebyggerskolen i Norge. Her skabte de Street Earth Copenhagen, der er en non-profit kunst- og arkitekturgruppe. Målet for gruppen er at fremstille installationer som en dialog mellem byrum og brugere, men også at eksperimentere med naturlige fibre og forskellige byggeteknikker. For godt et år siden demonstrerede de deres kunnen med skulpturen Stupid Bridge ved Inderhavnsbroen, der i kunsten blev dekonstrueret som en protest – helt på linje med aktuelle Blox Alive.

Katarina er vokset op i Slovakiet på sin mors lerskole, hvor der blev lagt vægt på lerets funktion i byggeri. Emma har fået praktiske erfaringer fra arbejde på biofarme i Australien og med flygtninge fra Eritrea. Hun holder kurser i lerpuds på Refshaleøen i det biobaserede byggemarked Havnens Hænder. Herfra er projektet blevet støttet med materialer og værksted.

Street Earth Copenhagen har leget med tanken at åbne en lerskole i Danmark – på lige fod med mange andre europæiske lande. Lerskole – – eller tegnestue? Tiden må afsløre det.

 

Blox og Lille Langebro

Realdanias byggeri Blox blev tegnet af den hollandske tegnestue OMA. Bygningen blev færdig i december 2017 og rummer nu Dansk Arkitektur Center (DAC), Sats Fitness, Bloxhub med 500 kontorarbejdspladser, lejligheder og BLOX-parkering med 350 p-pladser.

Bryghuspladsen mellem Blox og den smukke, gule Fæstningens Materialgård er blevet et nyt, aktivt byrum med udstillinger, koncerter og udeservering. En stor legeplads tiltrækker mange børn, ikke mindst fra de lokale børneinstitutioner. Frederiksholms Kanal og Kongens Bryghus fra Christian IV’s tid afslutter byrummet på en fin måde mod nord.

Den 175 m lange cykel-og gangbro Lille Langebro er en gave fra Realdania til Københavns Kommune. Broen blev skabt af engelske Buro Happold og Wilkinson Eyre Arkitekter. Den blev indviet i 1. juli 2019 til store glæde for et stigende antal brugere.

 

 

Kulturkvarteret

Kulturkvarteret med Tivoli, Glyptoteket, Københavns Museum og Slotsholmen er blevet udvidet med bygning af Blox og Lille Langebro. Adgangen til Christianshavn og voldsystemet er blevet let og har åbnet for nye oplevelser – også for Blox Alive.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*