Ny webcrawler skal stoppe online salg af farligt legetøj

Didier Reynders
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Af Anders Bo Petersen

 

Det vrimler importeret legetøj, som slet ikke lever op til EU’s sikkerhedsregler. Det viser den årlige Safety Gate rapport, som EU netop har offentliggjort. Men det er typisk ikke længere produkter, som butikskæderne importerer, der volder problemer. Det er derimod den kraftige stigning i online-handlen i kølvandet på corona, der har givet nye udfordringer med at stoppe ulovlige produkter typisk fra lande uden for EU.

Og det er man i Europa-Kommissionen helt opmærksomme på fortæller Didier Reynders, kommissær for justitsområdet. Derfor lancerer man et nyt e-overvågningsværktøj “webcrawler”, der vil hjælpe de nationale myndigheder med at opdage onlinesalg af produkter, som allerede er markeret farlige i Safety Gate systemet.

”Det er meget vigtigt, at vores tilgang passer ind i de nye forbrugsmønstre med online handel. På denne måde kan vi sikre, at vores initiativ ”Safety Gate” forbliver et effektivt værktøj, der beskytter forbrugerne uanset hvordan de handler inD”, siger Didier Reynders.

 

Kan medføre dødsfald

Den årlige rapport om Safety Gate peger på legetøj, motorcykler og Covid-udstyr som de tre områder, hvor der er flest advarsler om farlige og i hvert fald ulovlige produkter.

For legetøj gælder det, at de ofte indeholder farlige kemikalier eller knapbatterier, som små børn kan sluge, hvilket i værste fald kan betyde dødsfald.

Motorcyklerne har typisk haft problemer med forskellige tekniske dele, som derfor ikke kan godkendes.

For covid-udstyret var problemet typisk, at de ikke overholdt de europæiske sikkerhedsstandarder og dermed gav en falsk beskyttelse.

 

Samarbejde med websites

Netop fordi onlinesalget udgør et stigende salg, så er fokus de senere år i højere grad skiftet væk fra kun at fokusere på de fysiske butikker.

Ud over initiativet med ”webcrawler”, så har EU kommissionen fremlagt et nyt forslag til general produktsikkerhed – ligesom der foregår en tæt dialog om forbrugerbeskyttelse med USA’s Consumer Product Safety Commission. Sammen med amerikanerne vil EU således se på, hvordan man kan øge forbrugersikkerheden ved onlinehandel.

Og nok så væsentligt, så har EU Kommissionen lavet aftaler med en række websites, så de fjerner farlige og usikre produkter fra deres websites. Til dato har 11 online sites underskrevet en sådan aftale. Det drejer sig om Amazon, eBay, Wish.com, AliExpress, Etsy, bol.com, eMAG, Rakuten Frankrig, Allegro, Cdiscount, og Joom.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*