På besøg i Gemini Residence

Jan Klein i sin sofa i Geminis Residence. Foto: Palle Bo Nielsen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Henrik Gutte Koch

Foto: Palle Bo Nielsen

 

Måske har du også spekuleret på, hvem der bor i bygningen midt på Bryggen – dér ved Bryggebroen. Det kan der ikke svares entydigt på, men Havnefronten har ringet på og besøgt en af beboerne.

Vi har besøgt kunstmaleren og multikunstneren Jan Klein og hans hustru Ninni, som i 2009 flyttede ind i en af de fantastiske lejligheder mod havnen. Og vi kan fra starten konstatere: Her har vi en mand og kunstner, som ikke er helt almindelig.

Jan Klein betegner sig selv som popart MIX Medie-kunstner, som blander plakater, malerkunst og 3D elementer sammen i en helt uforudsigelig sammensætning.

”Min kunst er løgn eller i hvert fald ikke sandheden. Jeg fortæller historier med min kunst, hvor det er legalt at lyve, en fantasi, der slippes løs”, siger Jan Klein om sin kunst.

 

Boliger skal kunne noget

For ham lignede Gemini Residence et oplagt valg som bolig. Ikke noget firkantet og standardiseret byggeri, der ligner alt det andet, som er opført ikke kun langs havnen, men i hele byen – ja, i resten af landet.

”Jeg kan ikke holde ud at bo i noget, som alle andre gør.  Og jeg ville lave mit hjem om til et kunstværk, som folk kommer ind i. Jeg startede derfor med at lave en 8 meter lang dekoration som et mix af collage og maleri på den buede væg i stuen og øvrige vægge og søjler i forskellige farver. Jeg kan ikke leve i og med det sædvanlige, det ordinære”, fortsætter 70-årige Jan Klein om den lejlighed, som i dag fremstår som alt andet end en lejlighed med lige, hvide vægge.

De buede vægge var der i forvejen. For der er ingen vægge i lejlighederne, der bare er lige. Det hele skal passe til bygningens form.

 

Udstiller landet over

Kleins livshistorie er langt fra at være ordinær. En stor del af sit liv har han ud over sin kunst været leder af et behandlingshjem for stofmisbrugere. Samtidig har han en jordnær og realistisk tilgang til livet.

For Jan Klein er realisme og disciplin nødvendige for at komme videre og for at have et levebrød. De stegte duer kommer oftest ikke flyvende, blot man lukker munden op, så derfor går han til opgaverne med realisme og disciplin.

Lige nu arbejder han på en stor udstilling. Det er en udstilling med billeder af David Bowie. Den skal vises i Frederikshavn og bliver med en helt anden og mere fotografisk stil end meget af den anden kunst, som han arbejder med.

Og – der er plads til at udleve sine drømme med permanente udstillinger i Illum i København og med et galleri på Roasvej 6 på Frederiksberg, hvor et udvalg af hans billeder kan studeres nærmere.  Hans malerværksted er i A-huset på Islands Brygge – Drechselsgade 4b – lige ved siden af Irma og over for skolen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*