Refshaleøens lille bager med de mange fans

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Lille Bakery på Refshaleøen har siden åbningen tilbage i 2018 været et populært tilløbsstykke for både spisende gæster og brødsultne bagerkunder. Og det er med god grund, for brødet er saftigt, maden velsmagende og stemningen er storbyagtig og moderne på den helt rigtige måde.

 

Tekst og fotos: Mikkel Bækgaard

 

Kan en bager være et regulært tilløbsstykke, selvom det er begrænset, hvor mange mennesker, der bor lige rundt om hjørnet? Ja, det kan man godt, hvis man hedder Lille Bakery og ligger på Refshaleøen.

Således vrimler det med mennesker, da Havnefronten en sen formiddag kigger forbi til en snak om, hvad Lille Bakery egentlig er for et sted – og hvorfor det siden åbningen i 2018 har været et ekstremt populært sted at købe brød eller mad eller bare at hænge ud.

“Vi er et bageri, men nok ikke et helt traditionelt bageri, fordi vi også serverer morgenmad og frokost – og snart igen også aftensmad, når vi kommer lidt længere hen på foråret. Vi er således både et bageri og et såkaldt spiseri, og så er vi også et kulturelt sted, som er omdrejningspunkt for et efterhånden ret stort community“, fortæller Sara Macedo, der sammen med sin makker Mia Boland mødes med Havnefrontens udsendte for at gøre os klogere på, hvad Lille Bakery er for en særlig fisk på den københavnske mad– og brødscene.

 

Crowdfunding gik over al forventning

De to – Sara Macedo og Mia Boland – kender hinanden fra at arbejde på den nu lukkede Restaurant 108. Her blev de enige om, at København manglede lige præcis et sted som lille Bakery, hvor godt bagværk kunne gå hånd i hånd med lokale, sæsonaktuelle madretter og en uformel hænge-ud-stemning. Således besluttede de sig for i 2018 at starte en crowdfunding-kampagne for på den måde at samle penge sammen til at starte deres eget sted.

Og det gik over al forventning, fortæller Mia Boland:

“På kort tid fik vi samlet dobbelt så mange penge ind, som vi egentlig havde regnet med. Og allerede i den proces fik vi lagt fundamentet for den fællesskabsfølelse og det community, som i dag udgør rygraden for Lille Bakery“, forklarer hun.

Lille Bakery er nemlig ikke bare et sted, hvor man kommer og køber et surdejsbrød og berliner og så glemmer igen – det er et sted, som mange har et tilhørsforhold til, oplever de to stiftere. Samtidig er her – modsat mange andre spisesteder – masser af liv i dagtimerne.

“Vi har virkelig mange stamkunder – folk, der arbejder herude på Refshaleøen, og som kommer og spiser frokost her stort hver eneste dag. Det giver os et særligt forhold til kunderne, når vi virkelig kommer til at kende dem godt“, fortsætter Mia Boland.

 

Et sjovt sted – også for personalet

Et andet særpræg ved Lille Bakery – ud over det velsmagende surdejsbrød, pølsehornene og de lækre sæsonbetonede varme retter og snacks – er de mange kulturelle arrangementer, som stedet lægger hus til.

“Vi ser også os selv som et kultursted. Vi holder mange arrangementer, f.eks. musikaftener, hvor nye danske bands kommer og spiller. Det kommer vi især til igen, når vejret bliver lidt bedre, og man bedre kan sidde udendørs og nyde musikken“, siger Sara Macedo, der samtidig fremhæver Lille Bakery som et sted, hvor alle skal nyde at være – kunder såvel som personale.

“Det skal være sjovt at være her. Det gælder også for personalet. Selvom man er på arbejde, skal det også være sjovt. Det er vigtigt for os“, siger hun videre.

 

Bagværk fra hele verden

Omdrejningspunktet for Lille Bakery – i hvert fald den gastronomiske side – er den store bageovn midt i det højloftede lokale. Her bliver stedets ikoniske surdejsbrød bagt, ligesom der ryger foccacia, pølsehorn, berlinere og meget andet bagværk ind i ovnen. Og det sker med inspiration fra hele verden, slår de to stiftere fast.

“Vi startede egentlig med bare at være tre mand herude, men nu er vores medarbejderstab vokset til 14. Og blandt vores bagere har vi folk fra hele verden, som kommer med deres ideer og traditioner, som vi så også bager. Dermed har vi et bredt og skiftende udvalg – også selvom surdejsbrødet er kernen i det hele“, forklarer Sara Macedo, der selv er fra Portugal, mens hendes makker Mia Boland, er fra Australien.

Men selvom der altid er surdejsbrød på menuen, også som ledsager til alle varme retter, er det svært at sige præcist, hvad der er på menuen. Den kan nemlig skifte stort set fra dag til dag.

“Vi arbejder tæt sammen med lokale bønder og producenter, så det afhænger meget af, hvad vi kan få af råvarer. Så vi er meget sæsonaktuelle. Og lige nu glæder vi os til, at markerne igen begynder at producere råvarer, så vi kan være helt friske og få varer fra dag til dag“, siger Mia Boland.

 

Lille Bakery

Bageri og spiseri på Refshaleøen, der tilbyder surdejsbrød, berlinere og andet bagværk samt et udvalg af varme retter, hvor det grønne er i centrum. Derudover er Lille Bakery også et kulturelt mødested med masser af særarrangementer som f.eks. musik– og kunstaftener. www.lillebakery.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*