Tag på oplevelse langs havnefronten

Foto: Palle Bo Nielsen / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

København er på mange måder en fantastisk by at tage på opdagelse i. Både på egen hånd – men også med uddannet guide, der kan tage et spadestikket dybere.

Havnefronten har talt med nogle turistførerne, der er tilknyttet attraktioner i avisens udgivelsesområde og giver dig her en lille smagsprøve.

Tanya Schlier er turistfører og viser blandt andet rundt på Lille Mølle på Christianshavns vold.

”Efter mange år i rejse-, hotel- og krydstogtbranchen besluttede jeg mig til at starte på diplomuddannelsen som turistfører, hvor jeg blev færdig fra Roskilde Universitet i år. Og en af mine ture handler om Lille Mølle fra 1669 på Christianshavn, da jeg er efterkommer af de tidligere ejere og formand for Johanne og Einar Flach-Bundegaard Fond, som ejer møllen”, fortæller Tanya.

Møllen er i dag et interiør-museum.

”Stedet er helt perfekt til autentiske historier om en svunden tid, for bag den gule facade gemmer sig et skær af mystik og finurligheder i møllens 5 etager”, fortæller Tanya og tilføjer, at på møllen afholdes ugentlige rundvisninger.

 

På krimi-tur

Er man til kriminalverden, så er det turistfører Erik Ornebjerghus, man skal have fat i.

“Som ærkekøbenhavner og efter 43 år i Københavns Politi, hvor jeg har set det meste, er jeg nu som nyuddannet turistfører klar til at guide københavnerne og byens gæster. Jeg har bl.a. guidet krydstogtgæster i København og Dragør”, fortæller Erik Ornebjerghus, der også tager folk med på Krimitur.

”Det er en tur rundt i byens lidt mere mørke afkroge, hvor jeg har kunnet anvende min egen baggrund fra politiet, kombineret med den nye uddannelse fra Roskilde Universitet”, siger Erik Ornebjerghus, der kalder sin tur for “En gådefuld og anderledes byvandring om kriminalitet, vilde forbrydelser og vanvittig videnskab”.

 

Amager Bakke med guide

Det er svært ikke at få øje på Amager Bakke. Men det er ikke kun et forbrændingsanlæg og en skibakke. Det er også hiking og klatrevæg. Alt det ved Charlotte Poulsen, der er turistfører uddannet fra Roskilde Universitet.

”Som københavner er jeg jo en del af byen og interesserer mig for dens udvikling, arkitektur og historie.  Jeg var desuden så heldig at være med som administrativ medarbejder hos ARC ved opførelsen af den spektakulære bygning”, fortæller Charlotte.

”Amager Bakke er en af de mest interessante og epokegørende nybygninger i årtier. Amager Bakke byder udover et af de moderne energianlæg – baseret på affald – på meget andet: Skibakke, hiking rute og europas højeste klatrevæg. Amager Bakke er tegnet af stjernearkitekten BIG – Bjarke Ingels Goup”, siger Charlotte Poulsen.

 

De glemte og skjulte kanaler i Københavns Havn

Du tror måske, at du har været på tur på kanalerne i København. Men det var før Henrik Gutte startede sine ture med egen 12-personers kanalbåd, hvor den tidl. tandlæge sejler historiske ture.

Henrik Gutte Koch er ligeledes uddannet turistfører fra Roskilde Universitet og har efter et langt arbejdsliv med tandlægekirurgi i privat praksis samt Rigshospitalet skiftet spor og blevet havneguide.

“I de seneste par sæsoner har jeg arbejdet på havnen som aut. Havneguide. Jeg synes, at Københavns havn er byens stolthed. Med en kombination af rekreativt badeområde, en skat af både gammel og ny arkitektur og historiske mindesmærker, er havnen især om sommeren absolut et besøg værd”, fortæller Henrik, der tager folk med rundt i de mest smalle og nogle gange gemte kanaler på havnen.

“Hvad enten du er turist, besøgende fra provinsen eller lokal beboer, der vil udforske din baghave, er det min erfaring, at de fleste oplever, at det er en rigtig fin måde at opleve byen på. Her er hverken bilos, trafiklarm eller trætte ben, men kun afslapning og underholdning om byen” siger Henrik Gutte Kock.

 

Turistføreruddannelsen

Fælles for dem, som avisen har talt med, er, at de alle er professionelt uddannede turistfører. Med turistføreruddannelsen bliver man diplomuddannet guide, der lærer at arbejde professionelt med at skabe oplevelser og formidle danske samfundsforhold, kunst og kultur for udenlandske og danske grupper.

En turistfører får på uddannelsen først og fremmest en grundig viden om Danmarks historie, kunst, kultur, ny og gammel arkitektur og skoles i formidlingens kunst – kundskaber, som er vigtige for at kunne skabe oplevelser for gæsterne.

Uddannelsen, som tages på Roskilde Universitet, er på bachelorniveau i voksenuddannelsessystemet og kan tages på 1 år på fuld tid eller 2 år på deltid.

Turistførerne har – især de senere år – i deres uddannelse og arbejde i højere og højere grad fokuseret på bæredygtighed og et sundt miiljø. Turisterne er nu vendt tilbage, og masser af danskere har også haft lyst til at se og høre lidt mere om hovedstaden.

 

 

Vil du med turistførerne på tur?

Lille Mølle på Christianshavn. Se mere på www.lillemølle.dk eller kontakt Tanya Schlier på tlf. 27262567

Krimiture i København. Se mere på www. Københavnerture.dk eller kontakt

Erik Ornebjerghus på tlf. 532589200.

Amager Bakke med guide. Kontakt Charlotte Poulsen tlf.: 50553093, mail: charlotte-kbh@din-lokale-guide.dk

Havneguide-tur. Se mere på www.havneguiden.nu eller kontakt Henrik Gutte Koch på tlf. 26720999.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*