Udenlandske kapitalinteresser køber op langs havnen

Ill/Foto: NPV A/S
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Selvom mange synes ejendomspriserne i København er høje, så er de i international sammenhæng lave. Derfor flokkes internationale opkøbere omkring Københavns havnefront. Senest er nyt hotel på Christianshavn overtaget af tyske kapitalinteresser.

 

Af Jesper Schou Hansen

 

Boliger i Sydhavnen. Hotel på Papirøen. Kontorejendom i indre by. Opkøbene er mange, og fælles for rigtig mange af dem er, at de bliver foretaget af udenlandske kapitalinteresser. Det viser en gennemgang, som Lokalavisen Havnefronten har foretaget af udvalgte offentliggjorte ejendomshandler i København.

Blandt sælgerne er AP pension, der efter kun ni måneders ejerskab valgte at sælge 192 eksklusive lejeboliger på Engholmene – kaldet Nobelholmen – til en dengang ukendt køber, men som vi i dag ved er franske AXA Reim. AP Pension tjente trods det korte ejerskab et større millionbeløb på handlen.

Ligeledes franske Abeille Real Estate Investment Management købte også op tidligere på året. Det skete blandt andet på Teglholmen, hvor 187 lejere i ejendommen Teglværksbyen fik nye ejere, da Pensionskassen PKA solgte ejendommen for cirka 900 millioner kroner.

Tyske Patrizia har også været flittig opkøber på det danske marked. Man har blandt andet købt 120 lejligheder og 56 rækkehusboliger på A.C. Meyers Vænge i Københavns Sydhavn af MT Højgaard.

Endnu flittigere har svenske Heimstaden været. De har investeret et større tocifret milliardbeløb i danske ejendomme.

Erhvervsmæglervirksomheden Nordicals opgjorde tidligere på året, at 70 % af køberne har udenlandsk baggrund.

 

Ingen solgte ejerlejligheder

Vi har også gennemgået listerne for at finde helt nyopførte ejendomme, som er sat til salg som ejerlejligheder. Her er det ikke lykkedes at finde en eneste langs havnefronten i 2022. Alle lejligheder til salg har været mindst 2. gangs salg.

Årsagen skal findes i, at ejendomsudviklerne og developerne i øjeblikket kan få en god handelspris på hele ejendommen hos de internationale ejendomsinvestorer, som har adgang til billig finansiering. Bliver 200 boliger solgt på én gang, så er det en betragtelig lettere handel end at sælge 200 boliger enkeltvis. Muligvis bliver fortjenesten ikke helt lige så stor, men det gør salgsomkostningerne heller ikke.

Eftersom ingen af de nyopførte boliger kommer til salg som ejerlejligheder, så øger det også prispresset på resterende ejerlejligheder, som stiger uforholdsmæssigt meget i pris. Lejepriserne burde så isoleret set falde, når der kommer et større udbud. Imidlertid er befolkningsvæksten i København fortsat stigende, hvilket indtil videre har oversteget udbuddet af lejligheder til leje – og dermed holdt hånden under lejemarkedet.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*