Ukraines afdøde national poet bringes til live på onsdag

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Statuen i Østre Anlæg af Taras Shevchenko vil “tale” på onsdag 24. august kl. 11.00 på Ukraines nationaldag. Det sker som del af projektet, “Talking Statues”. Ukraines førstemand i Danmark, ambassadør Mykhailo Vydoinyk, vil holde tale og der vil være blomsternedlæggelse ved monumentet.
I Østre Anlæg bag Statens Museum for Kunst i København står en statue af Taras Shevchenko (1814-61). Der er ikke så mange danskere som kender ham, eller ved at statuen (busten) står der, men for ukrainere er han et meget vigtigt symbol for den ukrainske kamp for frihed. Mindesmærket er blevet et sted, hvor man kan opleve en form for forbindelse til Ukraine og dets indbyggere. Her kan man markere sine holdninger og sende tanker til dem, der står midt i krigen. Taras Shevchenko skrev digte på ukrainsk og kæmpede for et frit Ukraine, men nåede aldrig at se det selv, idet Ukraine først blev uafhængigt 24. august 1991.

Første statue af Shevchenko

Danmark fik som det første land i Nordeuropa en statue af Taras Shevchenko. Da Københavns Kommune godkendte opstillingen af monumentet over den ukrainske nationalpoet anerkendte man samtidig hans betydning som historisk personlighed og som samlende symbol for de ukrainske indvandrere i Danmark. Ideen bag Talking Statues er, at udbrede kendskabet til Shevchenko i Danmark og i resten af Skandinavien. Monologen er skrevet af den internationale ukrainske forfatter Andrey Yuryevich Kurkov. Taras Shevchenkos stemme er netop blevet levendegjort i Kiev af den ukrainske skuespiller Pavlo Shpegun.
Talking Statues er en dansk ide som startede i 2013 i Kongens Have og nu findes i flere byer rundt omkring i verden www.talkingstatue.com Konceptet går ud på, at man scanner en QR-kode, hvorefter man bliver ringet op på sin mobiltelefon af statuen man står foran. Alle forbipassende kan gratis på den måde få en opringning fra Taras Shevchenko, hvis de medbringer deres smartphone. Der findes 10 Talking Statues i København, udover H.C. Andersen findes der talende statuer af Ludvig Holberg (Kgl. Teater), Adam Oehlenschläger (Kgl. Teater), Søren Kierkegaard (Bibliotekshaven), Christian 4. (Nyboder) m.fl.
Projektet er finansieret af HK og opsætningen er betalt af Københavns Kommune

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*