Anna fra Sluseholmen vinder Årets Danske Horrorudgivelse

Amdi Sylvestri (tv), Anna L. Kornum og Jacob Hedegaard Pedersen fra Dansk Horror Selskab. Foto: Zelina Maria Ozol.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Tegneserien “Mit indre øje” har netop sikret tegneserieskaber Anna L. Kornum, der bor på Sluseholmen, prisen for Årets Danske Horrorudgivelse.

.

I juryens motivation hedder det blandt andet, at “Mit indre øje” er et helstøbt værk, der som en anden oroboros bider sig selv i halen. Samtidig er det fyldt med huller i rummet mellem tekst og billeder, hvor læseren kan fare vild og fortabe sig i mareridtssyner. Selv efter læsningen forfølger den martrende billedside læseren, som et mareridt man ikke kan eller vil vækkes fra. Oplevelsen af at dette her går ikke godt, ligger i billederne fra starten.

Siden 2012 er prisen for Årets Danske Horrorudgivelse blevet uddelt af en uafhængig jury. I år bestod juryen af Torben Bille, ansvarshavende redaktør på Kulturkapellet; Kathrine Dyrkilde, bibliotekar og medarrangør af SkrækfestJacob Hedegaard Pedersen, forfatter og redaktør; Michael Kamp, prisvindende forfatter og Mette Sejrbo, forfatter og forlægger på forlaget Falkenborg.

.

Frygt, realisme og eventyr

Af juryen kaldes “Mit indre øje” en hybrid, der ændrer sig alt efter øjnene, der ser. Er det en realistisk fortælling om tiden efter atomkrigen? Er det en psykisk syg pige og kvindes selvfortælling? Er det en fabel, et eventyr, der følger alle eventyrgenrens træk lige fra Den Onde Stedmor til 3-talsreglen?

Ifølge beskrivelsen er “Mit indre øje” samtidig en ”blanding mellem realisme og eventyr, hvor overgreb af mange slags til stadighed gennemsyrer familiens trygge rammer. Den altødelæggende atomkrig sidder som en skygge i os, der er født i halvfjerdserne, og rammer dybt ned i en frygt, vi håbede at have efterladt i barndommen. En frygt, der aktualiseres gennem den mareridtsagtige natur og de tre ådselsædere, der knytter sig til fortællingen. Det er ikke nødvendigvis klimakrise, men en naturkrise, en fjernelse af mennesket fra selveste naturens orden. Det gør fortællingen beskæmmende universel og får den til at tale til alle læsere”.

Det er forlaget Afart, der har udgivet tegneserien.

Antydninger og labyrintiske bibetydninger ligger i billederne. Der lægges spor ud; brødkrummer, læseren selv må samle op og få til at hænge sammen. Der tales op til læseren. “Mit indre øje” er et værk, der kræver noget af sin læser, aftvinger læseren selv at skabe en mening. Den kræver, at du stopper op og forholder dig til og fordøjer, hvad du har læst.

Læs den flere gange, for første gang forstår du næppe, hvad der foregår. Et mareridt, du har lyst til at vende tilbage til for at finde ud af, hvad der er på spil. Alene forsiden med “Mit indre øje” viser lagene af fortolkning – ser øjet på en atomsky, eller er det den indre atomsky, der ses.

Her er huller, du selv må krybe i.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*