Brug for mere åbenhed

Finn Rudaizky. Foto: Viroj Jienwatcharamongkhol / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Af Finn Rudaizky (DF)
Medlem af Region Hovedstaden

Demokratiet og den reelle politiske indflydelse i landets 5 regionsråd er væsentlig mindre end i de fleste af landets kommuner. Det skal jeg nok forsøge at tydeliggøre i et kommende indlæg. Her og nu vil jeg “nøjes” med at skrive om det forhold, at det er ofte, at de 5 regionsråd efter uheld, skandaler og klager beslutter at undersøge sagen.

Problemet er, at man næsten altid beslutter at undersøge sig selv, men det er absolut ikke tydeligt for borgerne.

Hvorfor? Fordi det skilter man ikke med, for det vil svække undersøgelsens troværdighed, at man undersøger egne fejl, at man selv bestemmer, hvad undersøgelsen skal omfatte, og at man som “tiltalt” i sagen selv dømmer og bestemmer konsekvenserne.

.

Virker ikke fair

Nogle sidder med oplevelsen af, at det er en grov sammenblanding af den lovgivende, dømmende og udøvende kraft. Efter min mening er dette i høj grad at modarbejde den enkelte borgers demokratiske rettigheder.

Der opereres også med andre konstruktioner af undersøgelser. Fx flagrer man med, at man har “allieret sig med et eksternt firma”, som vil stå for undersøgelsen. Man vil signalere, at det ikke er regionerne selv, men nogle andre, der undersøger skandalen.

Det er en sandhed med meget store modikationer. Man tør ikke bruge ordene, “en helt uvildig undersøgelse”, for regionsdirektionen, Regionsformand og politikerne beslutter ofte selv, hvad kommissoriet for undersøgelsen skal være og begrænser derudover ofte det eksterne firmas spillerum og muligheder ved at skære ned på de midler, som en fuld og omfattende undersøgelse sagligt ville kræve.

.

Troværdighed på spil

Det er dybt betænkeligt for troværdigheden. Et troværdighedsproblem er et demokratisk problem. Jeg har aldrig kunnet forstå, hvorfor der kun er få politikere, der tør protestere mod manipulation af danske borgere?

Ved at etablere sådanne typer “undersøgelser”, begrænser det os også i at rette op på de fejl, der sker. Det kan vel ikke være en målsætning? Det modsatte skulle helst være tilfældet.

Der er brug for langt mere åbenhed i regionerne.

Hensynet til borgerne burde være højere end hensynet til de politikere, som man er i alliance med. Ved at have det for øje fremover, så tror jeg, at gennemsigtighed, åbenhed og forbedret troværdighed kan være med til at give os et bedre sundhedssystem.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*