Græskar så tungt som en giraf: Enorme danske kæmpegræskar bliver udskåret med motorsav

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Fra på lørdag går den dansk-amerikanske kunstner Malik Mabe i gang med at udskære de 10 enorme græskar, som har konkurreret i DM i Kæmpegræskar 2023. Vindergræskaret vejede hele 784,8 kg., hvilket ca. svarer til vægten på en fuldvoksen hungiraf. Tivolis gæster kan opleve Malik Mabe udskære græskar foran Nimb fra den 28. oktober til og med den 30. oktober.

.

Det bliver et særsyn, når Malik Mabe besøger København og Tivoli for at demonstrere sit talent med en motorsav og sine færdigheder i græskarudskæring for danskerne og forlystelseshavens besøgende. Motorsavskunstneren er kendt for at forvandle massive træstammer til imponerende træskulpturer ved hjælp af en kædesav. Malik Mabe begynder sin udskæring ved klokken 11.00 og bruger tre dage på at forvandle de enorme, tilsyneladende uskyldige græskar til skræmmende Halloween-monstre og gigantiske græskarlygter.

Normalt arbejder den 33-årige træskærer i Virginia, USA, hvor han skaber detaljerede træskulpturer ud af massive træstammer, alt sammen med sin motorsav.

.

Udskære kæmpegræskar

De 10 kæmpegræskar bliver over tre dage forvandlet til uhyggelige græskarskulpturer og kan opleves foran Nimb. En ting er sikkert: Danmarks største græskar bliver udskåret og forvandles dermed til landets største græskarlygter.

De enorme har været en del af DM i Kæmpegræskar. Vinderen af DM i Kæmpegræskar blev i år Jens Peder Skønager fra Ribe med sit 784,8 kg tunge græskar, der altså nu forvandles til en gigantisk og meget skræmmende lanterne.

De øvrige kæmpegræskar, som skal udskæres, er dyrket i Skanderborg (731,4 kg), Samsø (567,8 kg), Lundby nord for Vordingborg (316,6 kg), Vejen (297,2 kg), Græsted (276,8 kg), Store Mærløse (276,6 kg), Tureby ved Kolding (223 kg), Videbæk (216,8 kg) og Årslev på Fyn (74,2 kg).

Foruden de ti kæmpegræskar er Tivoli pyntet med over 22.000 græskar i normal græskarstørrelse som en del af Halloween i Tivoli, hvilket er en rekord. Det er 18. gang at Tivoli åbner for efterårssæsonen. Halloween i Tivoli kan opleves frem til den 5. november.

.

Da den danske roe blev til et græskar

Halloween, som vi kender det i dag, har sine oprindelse i en ældgammel europæisk skik forbundet med Allehelgensaften, og de udskårne græskarlygter er over hele verden blevet et symbol på Halloween-fejringen.

I store dele af Europa har det dog siden 1800-tallet været en efterårsskik at udhule roer og sætte lys i. Danskerne satte den gang roelamperne foran deres huse på Allehelgensaften for at skræmme onde ånder væk.

Roen er nu byttet ud med et orange græskar, men traditionen med at udskære lanterner i forbindelse med Allehelgensaften har i flere hundrede år altså også været en del af dansk og europæisk kultur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*