Lysinstallation i Nordhavn vinder international hæder

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Når gadelamperne tændes ved Orientkaj Metrostation i Nordhavn forvandles pladsen under dem til et farvespil af lys, der er inspireret af Nordhavns unikke havne- og industrihistorie. Nu har den fået en pris. Det skriver By & Havn.

.

Ved Orientkaj station i Nordhavn, hvor metrosporets bratte afslutning svæver flere meter over jorden, ligger Orientkaj Plads. Her blev der i starten af året opsat en kunstnerisk belysning, for at skabe atmosfære og tryghed på pladsen, og resultatet er blevet så vellykket, at den internationale Build Back Better Awards 2023 har valgt at anerkende lysdesignet med platin.

Build Back Better har fokus på nye initiativer inden for det byggede miljø og prisen anerkender “outstanding” projekter – i dette tilfælde inden for kategorien lys.

Lysdesignet, der er udviklet af Light Bureau i samarbejde med By & Havn og Københavns Kommune, har transformeret de helt almindelige gadelamper på pladsen om til små kunstværker, der trækker tråde til stedets karakter og særlige historie.

Under gadelamperne er der opsat transparente blade med mønstre og farver, som forvandler det hvide lys, til et farverigt og atmosfærefyldt lysspil på pladsen. Hver lygtepæl tager afsæt i fortællingen om Nordhavn, og symboliserer derved stedets historie og karakter med særligt fokus på havne- og industrihistorien. Designet kan aflæses i mønstrene, der afspejler havets bølger, åreoptegnelser i træet som blev fragtet hertil og losset på kaj, det stille vand med bløde, organiske former, og de stringente og geometriske linjer fra kranerne, der læssede varer af og på fragtbåde.

Undervejs i udviklingsprocessen blev Nordhavns beboere og andre interesserede Københavnere inviteret forbi pladsen en mørk aften i november for at komme med input til en prototype.

For under et år siden, den 3. februar 2022, hvor Copenhagen Light Festival blev skudt i gang, blev der for første gang tændt på kontakten til den kunstneriske belysning.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*