Nu er København Arkitekturhovedstad

Københavns Rådhus. Foto: Anne Marie Korup / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Arkitekturhovedstad 2023 skydes i gang med officiel indvielse med deltagelse af H.K.H. Kronprinsen og åbning af udstillinger i Rådhustårnet og på Kongens Nytorv.

.

2023 står i arkitekturens tegn i København. Danmarks hovedstad er nemlig hele verdens hovedstad for arkitektur, da København i 2023 kan bryste sig af titlen som UNESCO-UIA World Capital of Architecture. Det markeres med et væld af arrangementer over hele byen gennem hele 2023, som skabes af Københavns Kommune, en række samarbejdspartnere og ikke mindst københavnerne selv.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), der er vært for den officielle indvielse sammen med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), glæder sig til at komme i gang:

“Arkitektur er meget mere end bare smukke bygninger. Det er også en del af løsningen på de udfordringer med klimakrise, boligmangel og social skævvridning, vores by står over for. Det er danske arkitekter og byplanlæggere allerede gode til. Men jeg glæder mig til at udveksle viden og ideer med københavnerne og vores internationale gæster om, hvordan vi sammen kan skabe en endnu bedre hovedstad, som er tilgængelig for alle,” siger hun.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen udtaler:

”Jeg er stolt af, at København er udnævnt til Arkitekturhovedstad. Det er et helt unikt vindue til at vise verden, hvad vi kan indenfor arkitektur, byudvikling og bæredygtighed, og det er en vigtig anledning til dialog om udviklingen af fremtidens hovedstad. Hvis København skal fortsætte med at være blandt verdens bedste byer, skal vi sammen takle tidens store udfordringer – klimaforandringer, stigende vandstande, manglen på boliger, ophobet jord fra byggeprojekter, og en metro, der er ved at sande til i sin egen succes. Med over 300 aktiviteter i løbet af Arkitekturåret ser jeg frem til spændende samtaler om byens udvikling sammen med københavnerne og gæster fra udlandet.”

.

Officiel åbning med kronprinsen

Arkitekturåret skydes officielt i gang i dag kl. 10 på Københavns Rådhus. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Arkitekturåret og holder tale ved den officielle åbning.

Klokken 12 er der præmiere på udstillingen “Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus” på Rådhusets loft, som senere på måneden åbnes for offentligheden, hvor alle kan få et indblik i arkitektens arbejdsrum.

På Kongens Nytorv åbner udstillingen ”Reflections in Common”, som fra i dag og til oktober bliver et refleksionsrum for Arkitekturhovedstad 2023. I et spejlkabinet kan publikum se sig selv, hinanden, byen og naturen i et nyt perspektiv. Den cirkelrunde spejlkonstruktion spejler Kongens Nytorvs historiske bygninger, og indenfor gemmer sig et uendelighedslandskab, der ændrer karakter, som årstiderne skifter.

Om aftenen tændes lysværket White Beams fra Rådhustårnet og lyser mod Københavns ti bydele – værket er lavet i partnerskab med Copenhagen Light Festival.

.

Flere arrangementer senere på året

Udover de store udstillinger bliver UNESCO-titlen fejret med en række events, der vil sætte hovedstadens arkitektur og byrum i centrum. Til marts afholdes det spændende arrangement Open House, hvor flere end 50 normalt lukkede bygninger åbner dørene for publikum. I juni afholdes den spektakulære Københavnerpicnic for op mod 4000 mennesker, og i sensommeren afholdes et stort arrangement sammen med hovedpartneren Bevica Fonden, der har fokus på inklusion og tilgængelighed i byen.

Der er flere end 120 partnere, som blandt andet tæller syv københavnske museer, der i 2023 alle laver udstillinger og særarrangementer, som smager af arkitektur og by – fra Nikolaj Kunsthals installation af miniaturehuse til Thorvaldsens særudstilling om Bindesbølls klassicistiske mesterværk. Glyptoteket, Arbejdermuseet og Københavns Museum er også blandt Arkitekturårets bærende kræfter.

.

Tilgængeligheds guide

Som inspiration til, hvordan man kan favne flest mulige til årets events, er der sammen med hovedpartner Bevica Fonden blandt andet udarbejdet en tilgængelighedsguide og afholdt workshops for arrangørerne.

“Det handler ganske enkelt om at forsøge at skabe lige muligheder for deltagelse – uanset hvilke funktionsevner man har,” siger fondens direktør, Marianne Kofoed.Dansk Arkitektur Center er også hovedpartner i Arkitekturåret og spiller en nøglerolle i programmet blandt andet med gruppeudstillingen ”Det vi har til fælles”, der løber hen over sommeren 2023. Herfra siger vicedirektør Dorthe Weinkouff Barsøe:

”Dansk Arkitektur Center vil bøje arkitekturens vigtighed i neon gennem et stærkt program af udstillinger, guidede ture, familieworkshops, debatter, podcasts, events mm. Oplevelser alle kan deltage i, uden særlige forudsætninger. Bl.a. åbner vi den første permanente udstilling, der dækker arkitektur i Danmark fra vikingetiden og ind i fremtiden og så bliver der ikke mindre en tre forskellige arkitekturløb i byen, det første i forbindelse med Copenhagen Light Festival.”

Årets store faglige og internationale begivenhed er verdenskongressen for arkitekter ‘UIA World Congress of Architects 2023 Cph’, der afholdes i Bella Center i juli. Her forventes 10.000 internationale deltagere. Flere af årets festivaler er også med i Arkitekturhovedstad – det gælder Lysfestivalen, Københavns årlige arkitekturfestival Copenhagen Architecture Festival CAFx, Chart, Art Week og Golden Days.

.

Branding af København

Også i Wonderful Copenhagen, der markedsfører hovedstaden internationalt som Arkitekturhovedstad, er der begejstring at spore:

”Titlen som verdens Arkitekturhovedstad 2023 følger med hovedstadens værtskab af arkitekternes verdenskongres, som vi i 2017 vandt hertil i samarbejde med blandt andre Arkitektforeningen og Realdania. Selvom de internationale videnkongresser typisk beskæftiger sig med et afgrænset fagfelt, har de generelt stort potentiale for at skabe bred samfundsværdi, og det er UIA World Congress of Architecture et rigtig godt eksempel på. Titlen giver os samtidig en kæmpe mulighed for at brande og markedsføre Danmarks hovedstad internationalt med afsæt i arkitektur, og det er vi i fuld gang med,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.

Se hele programmet på: arkitekturhovedstad.kk.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*