To bevaringsværdige skibsvrag fundet nær Lynetteholm

De første vragdele fra det første af de to skibe, der er fundet i "svælget" ankom til Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: By & Havn.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Siden 2021 er der foretaget arkæologiske undersøgelser på havbunden omkring Lynetteholm for at sikre historiske fund. I dag blev de første dele af et skibsvrag fra 1800-tallet fragtet til konservering på museum. Det skriver By & Havn i en nyhedsmail.

.

Her til morgen blev der skrevet historie, da første dele af et skibsvrag, der er fundet nær Lynetteholm, ankom til Vikingeskibsmuseet i Roskilde for at blive konserveret og undersøgt nærmere.

I samarbejde med By & Havn har museets marinarkæologer siden september 2021 og frem til november 2022 undersøgt i alt 2.144 positioner ved udgravninger i havbunden i det vandområde i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er ved at blive etableret. Parallelt med dette gravearbejde har By & Havn og museets marinarkæologer også undersøgt havbunden syd for Prøvestenen, hvor en sejlrende kaldet ‘Svælget’ skal uddybes i forbindelse med, at Lynetteholm anlægges.

Det er i denne sejlrende, at hele to bevaringsværdige skibsvrag er fundet. Det ene vrag er dateret helt tilbage til 1329, mens det andet, der havde lasten fuld af mursten, vurderes at være fra slut 1700 tallet eller start 1800-tallet. De første dele af sidstnævnte blev i dag fragtet til Vikingeskibsmuseet i Roskilde og skal nu undersøges nærmere i håbet om, at man kan blive klogere på historien bag skibet og Københavns historie som havneby.

.

Ingen indflydelse på Lynetteholm

“Vi har i samarbejde med Vikingeskibsmuseets dykkere udført et stort og omfangsrigt arkæologisk arbejde i området omkring Lynetteholm. Det har været vigtigt for os at sikre os, at anlægget af Lynetteholm selvfølgelig tager højde for, at der kan ligge kulturarv eller vigtige historiske artefakter i området. Selve skibet, som vi i dag er begyndt at tage op ligger et godt stykke fra Lynetteholms kommende perimeter og får derfor ikke indflydelse på anlægsarbejdet ved Lynetteholm”, siger By & Havns adm. direktør Anne Skovbro.

Fundene kan være med til at fortælle historien om enkeltstående begivenheder, som er sket i havnen for mange hundrede år siden, og på den måde være med til at føre fortiden og nutiden tættere på hinanden.

.

Sjældent skibsvrag udgraves

Det sker yderst sjældent, at et skibsvrag i et dansk farvand bliver udgravet. Ifølge Vikingeskibsmuseet sker det kun en eller to gange hvert 20. år, og det skyldes blandt andet, at det er en krævende og kompliceret opgave at udgrave vragene, som i dette tilfælde ligger 12 meter under havets overflade. Processen foregår ved, at marinarkæologer efter at have dokumenteret vragene grundigt, skiller dem ad og bringer delene op over vandoverfladen, hvor de pakkes ind i plastic og transporteres ud til museet i Roskilde.

Helt konkret tager arkæologerne hvert eneste stykke vragtømmer og piller dem fra hinanden et ad gangen – på helt samme måde, som da skibet blev bygget, bare i den omvendte rækkefølge.

.

Opbevares under vand

På museet placeres vragdelene i specialbyggede kar fyldt med vand, så vragstykkerne bevares indtil der er tid til at undersøge dem nærmere.

Det ventes at tage lidt over fire måneder at flytte de to skibsvrag fra havbunden ud for Københavns Havn, hvorefter arbejdet med at undersøge, hvilke historier skibene gemmer på, begynder.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*