En eventyrfortællers tanker om natur

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Af Mette Ydebo

‘Eventyr er forstørrede billeder af livet’, mener forfatteren Charlotte Weitze. Og livet – såvel menneskets som hele klodens – står over for en gevaldig trussel. Weitze har været optaget af eventyr, siden hun som lille gik i Rudolf Steiner-børnehave og fik at vide, at der boede nisser og alfer i skovbunden. Senere kom hun på aktivistisk friskole, hvor man bl.a. underviste i miljøbevidsthed. Kombinationen af de to lidenskaber har resulteret i et forfatterskab, der rummer både magi og solidaritet med dyr og planter.

.

Hun har altid fortalt historier, og 22 år gammel debuterede hun med den type moderne eventyr, som skulle blive hendes særkende. I 2021 udkom klimaromanen ‘Rosarium’. Den og sit generelle klimaengagement taler Charlotte Weitze om i christianshavnerkirkernes fælles sognegård sidst i februar.

.

Eksempler på liv på planeten

En nonne, som besvimer af undertrykt erotisk begær, en klimaforsker, der i embeds medfør rejser med fly 110 dage om året, og en kvinde, som ikke accepterede anderledeshed, men ender med at drage omsorg for en skovfødt, menneskelignende kannibal uden sprog.

I ‘Rosarium’ følger læseren en slægt igennem hundrede år. Nogle i slægten er mennesker, som vi kender dem i dag, inden vi helt har ødelagt Jorden. Andre er hybrider mellem planter og mennesker, eftersom planter kan overleve på sollys og vand. Persongalleriet er mangfoldigt, fordi naturen er mangfoldig. Forfatteren lader en af hovedpersonerne være transseksuel i en tid, hvor mænd i skørter endnu er uglesete. På den måde gør hun opmærksom på naturens store favn og visse menneskers forsøg på at begrænse den.

Hos Weitze – ligesom i virkeligheden – slår naturen tilbage på flere forskellige måder. Men der er håb, for vi er selv en del af naturen. Det har vi bare fortrængt.

.

På tærsklen til forår?

I fire år arbejdede Weitze på romanen, som krævede omfattende studier i botanik. Bogen vidner om nærmest encyklopædiske kundskaber.

‘Der er ikke nogen grænse mellem natur og kultur’, siger hun i bogen ‘Klimaet og kunstneren’ fra 2022, som er en art poetik. ‘Måske er det kun, når vi adskiller natur og menneske, at grænselandets dæmoner dukker op.’
Men hvordan ændrer vi folks adfærd, så vi når at redde planeten? Charlotte Weitze tror ikke, det nytter at udskamme mennesker. Man skal gøre reklame for den fantastiske natur frem for at skyldbelægge dem, som ikke behandler den hensigtsmæssigt. Hun og hendes familie har lavet deres egen klimavenlige 2030-plan. Og hun håber ved eksemplets magt – og ved sine skriverier – at kunne påvirke sine medmennesker positivt.

På tærsklen til den første forårsmåned er det muligt at håbe sammen med eventyrfortælleren, når Weitze beretter om ‘Rosarium’ og om sin indsats for naturbevarelse. Foredraget finder sted torsdag den 29. februar kl. 19.00 i Stanleys Gaard, Store Søndervoldstræde 2. Deltagelse koster 30 kr., som betales ved entreen i kontanter eller via Mobile Pay.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*