Jens Galschiøt 70 år

Danteskulpturen er døgnet og året rundt belyst og beundret. Den står i sol og blæst - såvel som sne og kulde.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Af Jette Ingerslev

Jens Galschiøt fylder d. 4. Juni 2024 70 år. Han blev uddannet som plade- og konstruktionsmed på Odense Stålskibsværft i 1973. Han blev derefter selvlært sølvsmed og skulptør. Siden 1985 har han haft sit værksted, atelier, bronzestøberi, udstillingshal og skulpturpark på et 10.000 m2 stort område på Fabriksvej i Odense.
Han er kendt verden over for sin idealistiske kamp mod verdens uretfærdigheder. Efter måske 3.000 dræbte, fredelige demonstranter på Den himmelske Freds Plads i Beijing i 1889, udformede han den ni meter høje Skamstøtte til HongKong, hvor den har stået på Universitetet og mindet om den tragiske begivenhed. I nattens mulm og mørke blev den fjernet lige før juleaften 2022. Siden har ingen turdet fragte den hjem til kunstneren igen.
I 2021 støttede Galschiøt op om at markere 700-året for digteren og politikeren Dante Alighieris død i 1321 og for borgernes kamp for at bevare det smukke byrum mod en overflødig og uønsket p-kælder på Dantes Plads. Galschiøt fremstillede skulpturen “Dante i dialog med det 21. Århundrede. Fuck Q-Parks p-kælder.”
Skulpturen har nu stået på Dantes Plads i snart tre år. Den har givet et fantastisk liv på pladsen, hvor talrige turister dagligt læser om og fotograferet skulpturen.
Fuch-fingeren vækker forargelse og modstand hos en del mennesker. Men med viden om, at fingeren er et 2.500 år gammelt græsk og senere romersk tegn, der betyder “det bryder vi os ikke om” – brugt ved teaterforestillinger, ja, så er det i realiteten at bruge den gamle kunst i nutidens protest.
Jens Galschiøt ønskes et herlig fødselsdag med en stor tak for en solid indsats mod uretfærdigheder rundt om i hele verdenen!

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*