På rejse i det jødiske København

Foto: Dansk Jødisk Museum
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Af Mette Ydebo

 

’København er en jødisk by’, skæmtede en israelsk ven engang. ’Den har fire synagoger, og her udkommer fem jødiske tidsskrifter.’

Helt så lystigt går det ikke for sig længere, men næsten. Vores hovedstad har lagt gulvplads til meget forskelligartet jødisk kultur og rigtig mange jødiske menneskeliv igennem århundrederne. Herunder det jødiske museum bag Christiansborg og lige ved Den Sorte Diamant.

 

Torah, teater og tobak
Der var flere synagoger for 400 år siden. En del var hemmelige, fordi kongen længe kun gav tilladelse til en enkelt.

Sommeren igennem kan man komme rundt og høre om dem og meget andet jødisk liv, når Dansk Jødisk Museum under sin ombygning flytter de gode historier ud i trafikken i form af gå- og cykelture i jødiske københavneres fodspor.

Byens hjerte har sine spots. Dér ligger nationalscenen, hvor balletbarnet Hanne Pätges voksede op til at blive landets fremmeste skuespillerinde, Johanne Luise Heiberg. Hendes jødiske mor drev værtshus i Ulkegade, det nuværende Bremerholm, og selv levede scenekunstneren sine sidste år i Gothersgade, hvilket fremgår af ejendommens port.

I gavlen på d’Angleterre lå den jødiske familie Hirschsprungs tobaksforretning, hvis arving med tiden skulle skænke sin samling af dansk kunst til staten, og nede ad Bredgade ligger et designmuseum, som før var Kunstindustrimuseet. Både dette og Den Hirschsprungske Samling havde i starten af 1900-tallet Emil Hannover som direktør. Udover at være af jødisk byrd var han en af Nordens mest betydningsfulde kunsthistorikere.

 

Arne Jacobsen af jødisk slægt

Flyt blikket! Dernede ved Holmens Kanal byder Nationalbanken på modulbaseret funkis af Arne Jacobsen. Vores verdensberømte arkitekt var af portugisisk-jødisk slægt og måtte forlade Danmark i oktober 1943 under den nazistiske besættelse.

Lurblæserne knejser på Rådhuspladsen. Statuen er skabt af den tyskfødte jødiske kunstner Siegfried Wagner, som man har mulighed for at lære mere om på Mosaisk Vestre Begravelsesplads, hvor han er ophavsmand til et spændende Theresienstadt-monument. Her hviler også forfatteren M.A. Goldschmidt, hvis buste passeres på den videre vej over Frederiksberg. Goldschmidt sloges livet ud med følelsen af fremmed- og ensomhed midt blandt det danske folk, han sympatiserede med.

En mængde jøder har på vidt forskellig vis bidraget til vores kulturarv, og Dansk Jødisk Museum fortæller altså nu om dem på deres respektive åsteder.

Også antisemitisme, men tillige bekæmpelse af den, er dansk-jødisk historie ind i det 20. århundrede. I krypten under Trinitatis Kirke skjultes synagogens torahruller, mens de fleste danske jøder var i Sverige under 2. verdenskrig. Kirkens tårn, Rundetårn, havde allerede Christian IV udstyret med Guds navn på hebraisk.

 

Mindesten

Ud af byens larm og ind i roen kan man følge museets guider på en vandring blandt hebraisk skrift og symbolske indgraveringer. På de to begravelsespladser, den ældste på Nørrebro og den nyere på Vesterbro, er der beretninger om 1600-2000-tallets koryfæer samt om jødiske begravelsesriter. Jøder lægger ikke blomster, men sten, når de besøger en grav, og en jødisk grav sløjfes aldrig. I modsætning til kristen tradition, hvor det jo hedder en kirkegård, er en ortodoks-jødisk begravelsesplads i reglen ikke placeret i forbindelse med synagogen. Man adskiller døden fra livet.

Der er varierende definitioner af, hvem der er jøde, men på begravelsespladserne ligger det fast: Jøde er den, som enten er født af en jødisk mor eller konverteret til religionen. På Mosaisk Vestre Begravelsesplads har man i dag indrettet et hjørne, hvor jøder kan blive begravet sammen med deres ikke-jødiske ægtefælle.

Læg mærke til gravsten, der foruden den begravede også mindes forældre, som forsvandt under holocaust. Og dvæl lidt ved monumenterne over historiens mange jødiske ofre.

 

 

Her foregår turerne

Cykeltur: 4. og 18.7. og 1. og 15.8. kl. 10. Gåtur: 16. og 30.7. og 6.8 kl. 15. Omvisning på Nordre Begravelsesplads: Tirsdage 6.7.-10.8. kl. 12 fra Møllegade. Cykelturene kræver tilmelding på tlf.: 33 11 22 18. Se jewmus.dk for info om bl.a. billetter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*