Første fase af Lynetteholms stormflodssikring er færdig

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Den sidste sten er nu på plads i første etape ved Lynetteholm. Stenen afsluttede dermed den ca. 1,4 km lange perimeter, som er den første del af stormflodssikringen af København fra nord. I efteråret begynder næste og sidste fase af perimeteren. Det skriver By & Havn i et nyhedsbrev.

.

Det er entreprenørvirksomheden Aarsleff, som har etableret første del af Lynetteholms omkreds, det vil sige perimeter og stendæmninger og en modtagekaj, hvor den overskudsjord, der midlertidigt har været deponeret på Nordhavn, fremover skal sejles til.

Når det har været nødvendigt at bruge Nordhavn som midlertidigt depot, så skyldes det, at der kommer så meget jord fra byggerier i København og omegn, at Lynetteholmens første del ikke er blevet færdig tidsnok. Allerede før vedtagelsen af Lynetteholm havde politikerne vedtaget, at der skulle være et jorddepot ud fra Refshaleøen. Noget en enig borgerrepræsentation stod bag.

.

Glæder over 1. etape

”Jeg synes, at det er en fantastisk følelse, at stå her og se ud på den første del af den fremtidige stormflodssikring. Det er resultatet af et stort stykke anlægsarbejde og ikke mindst en lang dialog med borgere, faglige miljøer og myndigheder om, hvordan vi løser den her udfordring med det stigende vand bedst muligt”, siger Anne Skovbro, der er adm. direktør fra By & Havn.

For nylig havde By & Havn omkring tusind københavnere ude at gå på perimeteren. De fremmødte fik mulighed for med egne øjne at se, hvordan Lynetteholm i fremtiden vil bugte sig ud i Øresund og skabe et kystlandskab, som københavnerne i fremtiden kan få glæde af og bruge rekreativt.

Lynetteholm indgår som en delstrækning i en samlet stormflodsplan for København og omegnskommuner, hvor der også ses ind i mulighederne for en sluseport, der ved højvande kan lukke af for vandet mellem Lynetteholm og Nordhavn.

.

Fase 2 af stormflodssikringen går nu i gang

Med afslutningen af første fase, kan fase 2 gå i gang. By & Havn har netop sat gang i prækvalifikationen af de entreprenørvirksomheder, som ønsker at byde ind på at anlægge den sidste del af Københavns nye halvø og stormflodssikringsprojekt.

By & Havn har som bygherre opdelt Lynetteholms fase 2 i tre entrepriser. Entrepriserne omfatter i hovedtræk Lynetteholms østlige, vestlige og nordlige perimeter, der til sammen udgør den sidste del af Lynetteholms samlede omkreds på ca. 7 km.

Fase 2 forventes at stå færdig i efteråret 2026, og hele Lynetteholm ventes at være fyldt op om ca. 30 år.

,

FAKTA: Anlæg af Lynetteholm

Lynetteholms anlægsarbejde gik i gang i januar 2022. Første fase af Lynetteholm omfatter også anlæg af en ny jordtransportvej via Prøvestenen og et jordmodtageanlæg på Refshaleøen.

Det er entreprenørvirksomheden Munck Havne & Anlæg, der har etableret broforbindelse, jordtransportvej og jordmodtageanlæg, og dette anlægsarbejde er også færdigt.

Parallelt med anlægsarbejdet har Vikingeskibsmuseet i Roskilde udført arkæologiske undersøgelser omkring Lynetteholm. Du kan læse mere om det arbejde her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*