Panda-hun i Zoo klar til parring

Foto: Frank Rønsholt / Zoo.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Der er kun i ca. 36 timer en gang om året, at en hunpanda er i brunst. Derfor holder Zoologisk Have i København i øjeblikket nøje øje med præcis hvornår, hunnen Mao Sun har ægløsning.

Der er flere parametre i spil – blandt andet test af urin, ændring af kønsorganer og generel adfærd. Alle viser de tegn på, at den korte periode, hvor Mao Sun er i brunst, nærmer sig med hastige skridt.

”Vi forventer, at der sker noget over weekenden. Alle herinde er virkelig spændte og krydser fingre3, siger zoologisk direktør Mads Bertelsen og fortsætter:

”Det er lidt ligesom juleaften for os her i zoo. Blot kan vi ikke være sikre på, at julemanden har gaver med”, lyder det med et smil.

.

Skift i parringsstrategi

I de seneste tre år har man i zoo lukket pandaerne sammen lige op til brunstperioden, men i år har man lagt en ny strategi. Således har de to pandaer nu i tre uger gået rundt i samme anlæg, ganske uden problemer.

”Det er gået over al forventning. De andre år har vi set dem slås og være ret aggressive overfor hinanden, når de er blevet lukket sammen. I år har de sådan set blot tolereret hinandens tilstedeværelse, hvilket er helt naturlig adfærd for pandaer, og dermed det bedste udfald, vi kunne ønske os”, siger Mads Bertelsen.

Det er tydeligt at se, når en hunpanda er midt i sin brunstperiode. Hun bader mere, spiser mindre og bræger, mens hun svajer i ryggen og stritter med halen.

”Hannens opgave er så at opdage disse tegn og reagere på dem. Det er det, der nok har vøæet udfordringen de sidste par år”, lyder det fra Mads Bertelsen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*