Nu bliver rådhustårnet pakket ind

Københavns Rådhus. Foto: Anne Marie Korup / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Snart vil et af Københavns mest kendte vartegn ikke ligne sig selv. Rådhustårnet skal renoveres og vil være pakket ind fra top til tå resten af 2023. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

.

I over 100 år har rådhustårnet på Københavns Rådhus tårnet sig op over Indre Bys tage, hjulpet generationer af københavnere med at holde styr på tiden og bragt danskerne ind i det nye år med det ikoniske klokkespil nytårsaften. Men meget snart er det et lidt andet syn, der møder en, når man spejder efter et af hovedstadens mest ikoniske vartegn. Rådhustårnet på Københavns Rådhus skal nemlig under kærlig behandling resten af året og pakkes derfor ind fra top til tå.

”Københavns Rådhus er en stor del af byens identitet og sjæl – alle københavnere har et forhold til bygningen. Det skal vi værne om. Det er vigtigt, at vi passer godt på rådhuset, så vi sikrer, at den by, vi giver videre til vores børn og børnebørn, kan fortælle vores fælles historie. Jeg glæder mig til at følge med i renoveringen fra gangene på rådhuset,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Rådhustårnet er med sine 105 meter udsat for vind og vejr, og renoveringen sker derfor for at sikre rådhustårnet i mange årtier fremover. Det er blandt andet fuger, teglsten og mursten, der skal udskiftes, vinduer, der skal males og udsigtsbalkonerne, der får renoveret sten og gulv. Der vil også blive foretaget forstærkninger i konstruktionens afstivning.

Københavnerne bliver dog ikke snydt for udsigten til et tårn under renoveringen. Sammen med Det Kongelige Akademi udskrev Københavns Kommune tidligere på året en konkurrence om at tegne et rådhustårn anno 2023, og vindertegningen kommer til at pryde den ene side af det store net. Når renoveringen er færdig, er det Nyrops gamle rådhustårn, der igen vil pryde byens silhuet.

Synet af et indpakket rådhustårn vil måske vække minder for nogen – det er nemlig ikke første gang, det sker. I to år fra 1975 til 1977 gennemgik rådhustårnet en større renovering, hvor toppen også var dækket ind. Denne gang forventer Økonomiforvaltningen, at stilladset er nedtaget igen ved udgangen af 2023.

.

Københavns Kommune vil tilbageføre taghus til sin oprindelige form

Taghuset, som beskytter vindeltrappen op til balkonen på rådhustårnet, er udtjent og skal også udskiftes i forbindelse med renoveringen. Københavns Kommune kunne gennemføre en omfattende betonrenovering, men under forarbejdet fandt man ud af, at taghuset slet ikke er det originale taghus. Arkitekt Martin Nyrops gamle tegninger afslørede nemlig, at det oprindelige taghus var udført i fyrretræ og ikke beton som det nuværende. Men træhuset tålte sandsynligvis ikke sliddet fra vejret, og blev i 1914 udskiftet til det nuværende i beton – altså knap 8-9 år efter indvielsen af rådhuset.

Nu er Københavns Kommune imidlertid i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at tilbageføre taghuset til sin originale form i træ fra 1905, denne gang i en udgave så det holder i mange årtier. Kommunen planlægger at montere glaspartier ved balkonerne for at beskytte tårnet og taghuset.

Der er lukket for rundvisninger til rådhustårnet, mens renoveringen pågår. Efter renoveringen vil det igen være muligt at komme op i rådhustårnet og nyde udsigten over byen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*