George Stage klar til afrejse fra Nyholm

Georg Stage elever arbejder i riggen. Foto: Theis Emil Christensen Stiftelsen Georg Stages Minde
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Om lidt stævner Skoleskibet Georg Stage ud på det første af to togter i 24. På store vinkedag får forældre, venner og andre interesserede mulighed for at se eleverne lægge fra kaj for første gang. Det foregår mandag d. 1. april kl. 14 på Nyholm.

.

På mandag kan man vinke farvel til Georg Stages elever, der skal ud at prøve kræfter med både havbølger, vindpust og skolegang.

Togtplanen lyder således: Først er der sejltræning i Isefjorden. Efterfølgende sejler de mod Gilleleje og Thyborøn, før de krydser den sydlige del af Nordsøen, og lægger til i Hartlepool, England. Derefter sydpå over Biscayen til havnebyen Vigo på Spaniens nordkyst. Her vil der være midtvejsprøver. Så er det nordpå mod Hamborg, Svendborg og mod Allinge, hvor de deltager i Folkemødet. Efterfølgende Visby, Christiansø før de vender hjem til København.

.

Undervisning til søs

I løbet af de 20 uger skal eleverne have masser af undervisning, men de deltager også i vagterne i deres skifter, for skibet sejler både om dagen og natten gennem. Efter aftensmad binder eleverne deres hængekøjer op.

An på hvilket skifte der først går på vagt, får de henholdsvis fire eller seks timers søvn. I løbet af natten bliver de purret (vækket), trækker i tøjet og stavrer til mønstring på dækket.

De er søvndrukne. Skibet er næsten totalt mørkelagt, kun få røde lamper lyser dækket svagt op. Månen hjælper en smule, hvis det er skyfrit. Eleverne går i geled. Første bakke mødt, råber første bakkes formand. Anden bakke mødt, råber anden bakkes.

Det nye skifte afløser det gamle og de forskellige vagtpositioner fordeles. En elev ved roret, en i maskinen, ordonnansen går brandvagt og den sidste står udkig oppe på bakken i forenden af skibet. Resten hjælper kvartermesteren med sejlmanøvre og andre gøremål. Positionerne roterer hver time, og efter fire timers vagt – an på tidspunktet – går skiftet enten til køjs eller til morgenmad.

Igennem dagen er der undervisning. Fagene er meget forskellige, og spænder over emner som motorlære, førstehjælp, sikkerhed til søs, navigation og branchekendskab. Efter nattearbejde og en skål havregrød er det ikke altid nemt at holde koncentrationen. Skibet gynger, og der er varmt nede om læ. Besætningen, der også underviser eleverne, er normalt overbærende med dem som kortvarigt må overgive sig til en siddende powernap i undervisningen.

.

Fire måneder på havet

Sådan forsætter det. fire måneder på havet, kun afbrudt af enkelte ophold, når skibet lægger for anker eller til kajs.

Når eleverne kommer hjem, har de papirer der tillader dem at sejle som ubefarne skibsassistenter på danske erhvervsskibe.

Skibe der essentiel del af den danske infrastruktur så som færgefarten over hele landet, men også skibe der blandt andet servicerer vindmølleparker offshore.

De ubefarne skibsassistenter som Georg Stage uddanner, er dyrebare for erhvervslivet. I takt med at den grønne omstilling skrider frem, vil der være et voksende behov for at få flere i arbejde indenfor Det Blå Danmark.

Derfor – understreger direktør på Georg Stage Asser Amdisen – er det utroligt vigtigt at Georg Stage bibeholder de to årlige togter, så man kan øge beskæftigelsen blandt unge, og samtidigt sikre en jævn strøm af arbejdskraft til erhvervssejladsen

Store Vinkedag er åbent for alle, og pressen er mere end velkomne.

Det foregår på kajen ved P. Løwenørns Vej 1, Nyholm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*